Kosminių spindulių detektorius tavo telefone

Jums tikrai nereikia astrofizikos mokslų laipsnio ar brangios įrangos, kad galėtumėte stebėti ir analizuoti Žemės paviršių atakuojančius spindulius. Kiekvienas išmanusis telefonas gali tapti kosminės spinduliuotės detektoriumi, tereikia atlikti kelis nurodytus veiksmus.

Žemės paviršių pasiekiantys didelės energijos dalelių srautai.<br>NASA iliustr.
Žemės paviršių pasiekiantys didelės energijos dalelių srautai.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-10-14 14:19, atnaujinta 2018-01-27 09:49

Viskas ko jums reikia – gabalėlis lipnios juostos ir kelios nemokamos programėlės.

„Mūsų iniciatyvos tikslas yra paskatinti studentus bei visuomenę rinkti duomenis ir stengtis perprasti juos supančias daleles – dalykus, kurie yra nuolat šalia, tačiau kurių jie paprastai pamatyti galimybės neturi, – pranešime teigia vienos iš programėlių kūrėjas, Viskonsino universiteto fizikos profesorius Justin Vanderbroucke. – Programa veikia tuo pačiu principu, kaip ir dideli eksperimentai, atliekami mokslinėse laboratorijose.“

Mokslininkai patys turi gan miglotą supratimą apie kosminius spindulius, kurie, jų nuomone, yra juodųjų skylių ir supernovų skleidžiamos didelės energijos subatominės dalelės, rašo „Live Science“. Nagrinėdami šias „nepagaunamas“ daleles, mokslininkai tikisi daugiau sužinoti apie tamsiąją materiją – ir jūs galite jiems padėti!

Norėdami prisidėti ar patyrinėti kosminę spinduliuotę savo malonumui, turėtumėte įgyvendinti kelis paprastus žingsnius:

* Įsidiegti duomenų kaupimo programėlę ir „Elektroninę kosminių spindulių observatoriją“ (DECO), kurią galite parsisiųsti čia. Šiuo metu tai gali padaryti tik „Android“ įrenginių naudotojai, tačiau kuriama ir „iOS“ pritaikyta programėlė;

* Užklijuoti telefono fotoaparato objektyvą lipnia juostele;

* Padėti telefoną bet kur, ekrano puse į viršų.

Viskas: programėlė turėtų veikti ir aptikti miuonus (elementarias, neigiamą elektrinį krūvį turinčias, daleles). Šios antrinės dalelės susikuria, kosminiams spinduliams pasiekus Žemės atmosferą.

Kaip tai veikia?

Miuonams atsimušus į silicį, esantį telefono kameros apačioje, susidaro elektrinis krūvis, kuris sukuria pikselių „parašą“. DECO šiuos vaizdus fiksuoja kas porą sekundžių ir perduoda gautą informaciją į centrinę duomenų bazę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste