Net dužęs erdvėlaivis nesutramdė nutrūktgalvio brito užmojų

Tiek neigiamų straipsnių R.Bransonui nebuvo skirta jau seniai. Lordo titulą turinčio 64 metų milijardieriaus pavardė pastarąją savaitę spaudoje ėmė mirgėti, kai į šipulius sudužo jo kosminių skrydžių kompanijos „Virgin Galactic“ erdvėlaivis „SpaceShipTwo“. Esą apsvaigintas utopinių planų apie žmonių atostogas kosmose R.Bransonas visiškai užmiršo svarbiausią dalyką – saugumą , rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“. Tačiau R.Bransonas – ne tas žmogus, kurio planus pakeis kitų baimės.

Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė Kazlauskaitė

Nov 8, 2014, 6:17 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 11:48 PM

Nelaimė nutiko per bandomąjį skrydį Mohavių dykumoje. Sudužęs erdvėlaivis pražudė vieną pilotą, o kitas pateko į ligoninę. Įtariama, kad per anksti įsijungė sistema, padedanti stabilizuoti aparatą jam grįžtant į atmosferą.

Ir nors kol kas tikrosios erdvėlaivio sudužimo priežastys nėra aiškios, po šios nelaimės spaudoje netruko pasipilti kritikos būtent R.Bransonui ir jo bendrovei „Virgin Galactic“. Kandūs kritikai siūlė R.Bransonui kuo greičiau pamiršti savo kosminio turizmo svajones ir imtis ko nors paprastesnio, kol dar neįvyko dar didesnė katastrofa.

Tačiau pačiam milijardieriui tokios kalbos nė motais. Nepailstantis nutrūktgalvis R.Bransonas po nelaimės, regis, labiau nei kada nors anksčiau pasiryžęs įgyvendinti savo planus.

Užsispyrimas vedė pirmyn

Jeigu ne R.Bransono užsispyrimas ir ryžtas judėti į priekį, vargu ar šiandien galėtume jį vadinti sėkmės lydimu verslininku ar milijardieriumi.

R.Bransonas, kurio turtas dabar vertinamas 4,9 mlrd. dolerių, gimė Londone trijų vaikų šeimoje. Nuo šešerių grūdintas motinos (ji palikdavo jį vieną miške, kad pats rastų kelią namo) jis turėjo disleksiją, nebuvo geras mokinys, todėl šešiolikos buvo išmestas iš mokyklos.

Verslininkas yra pasakojęs, kad paskutinę dieną mokykloje direktorius jam pasakė: „Arba pakliūsi į kalėjimą, arba tapsi milijonieriumi.“ Akivaizdu, kad vieną iš šių kelių R.Bransonas ir pasirinko.

Išmestas iš mokyklos, jis netrukus rengė žurnalą studentams, kuriame spausdindavo ir naujų muzikos įrašų reklamas. Netrukus R.Bransonas nutarė įrašus pardavinėti pats. Iš pradžių tai darė prekiaudamas plokštelėmis paštu, o po kiek laiko kartu su draugais vienoje Londono centrinių gatvių atidarė garso įrašų parduotuvę „Virgin“.

Pavadinimas, išvertus iš anglų kalbos reiškiantis „skaistuolis“, buvo pasirinktas todėl, kad nei R.Bransonas, nei jo kolegos tuo metu verslo pasaulyje neturėjo jokios patirties. Vis dėlto „Virgin“ išsiplėtė į didžiulį tinklą ir pradėjo veikti kaip garso įrašų kompanija, su kuria sutartis sudarinėjo tokios įžymybės kaip „Sex Pistols“, Lenny Kravitzas, „Spice Girls“, Keithas Richardsas ir kiti.

Muzikos buvo per maža

Garso įrašus pardavinėjantis tinklas buvo tiktai visos „Virgin“ verslo imperijos pradžia. R.Bransonas netrukus įkūrė ir transatlantines oro linijas „Virgin Atlantic Airwais“, o po kelerių metų ir mobiliojo ryšio bendrovę „Virgin Mobile“.

Grupei „Virgin“ priklausančias oro linijų bendroves R.Bransonas bėgant metams įsteigė dar ir Australijoje, Amerikoje, Belgijoje ir Nigerijoje. Vėliau jis įkūrė dar ir geležinkelio bendrovę „Virgin Trains“. Lordas R.Bransonas taip pat užsimojo sustabdyti klimato atšilimą, puoselėti ekologiją.

Buvo užsimojęs gaminti ir „Coca-Cola“ turėjusią pakeisti „Virgin Cola“ bei alkoholinį gėrimą „Virgin Vodka“, tačiau šių planų nelydėjo sėkmė.

Regis, R.Bransono ambicijos buvo tokios didelės, kad verslininkas ėmė nebeišsitekti Žemėje ir nutarė įžengti į kosmosą. 2004 m. jis įkūrė kosmoso turizmo įmonę „Virgin Galactic“, turėjusią žmonijai padovanoti keliones į kosmosą.

Milijardierius svajojo, kad kelionės į kosmosą taptų tokios pat paprastos kaip skrydžiai lėktuvu: tereikia nusipirkti bilietą ir galima ruoštis kelionei kosminiu erdvėlaiviu.

Pradėjo pardavinėti bilietus

R.Bransonas buvo sužavėtas mokslininkų ir verslininkų lėšomis finansuota sėkminga erdvėlaivio „SpaceShipOne“ kelione į kosmosą, kai pirmą kartą ne vyriausybės lėšomis, atskirai nuo NASA, amerikiečiai surengė žmonių skrydį į kosmosą.

Milijardierius nuo tada pasiryžo tokį žygį pakartoti, sukonstruoti dar modernesnį žmones gabenti galintį erdvėlaivį „SpaceShip Two“ ir pradėti savo kosmoso turizmo verslą.

Nuo 2004 m. „Virgin Galactic“ nėrėsi iš kailio kurdama ir bandydama naujas kosmines technologijas.

O 2013 m. R.Bransonas jautėsi kaip niekada arti savo svajonių skrydžio. Taip arti, kad rezervavo orlaivio vietas sau ir savo sūnui ir į prekybą paleido pirmosios kelionės bilietus. 250 tūkst. dolerių (apie 647 tūkst. litų) kainavusius bilietus nusipirko 800 būsimų keleivių.

Tarp jų buvo daugybė žinomų žmonių: profesorius Stephenas Hawkingas, aktoriai Ashtonas Kutcheris, Tomas Hanksas, Bradas Pittas, Angelina Jolie ir dainininkė Katy Perry.

R.Bransonas gyrėsi, kad pirmoji kelionė įvyks jau 2015 m. pavasarį. Tačiau dabar, kai daug vilčių teikęs orlaivio bandymas virto tragedija, ankstyvą skrydį teko pamiršti.

Sukrėsti, bet nepasiduoda

„Nors tai buvo tragiškas žingsnis atgal, mes tęsime darbus ir darysime tai apgalvotai ir ryžtingai. Tęsime „SpaceShipTwo“ statybą“, – tokia žinutė netrukus po tragedijos pasirodė „Virgin Galactic“ oficialiajame puslapyje.

„Mes privalome judėti toliau, nebegalime sustoti, – kalbėjo pasiduoti nežadantis R.Bransonas. – Gali įvykti neįtikėtinų dalykų, jei žmonijai pavyktų gerai ištirti kosmosą.“

Verslininkas teigė, kad nelaimė žmonių nuo būsimų skrydžių neatbaidė. Savo dalyvavimo neatšaukė nė vienas vietas rezervavusių būsimųjų orlaivio keleivių, o į jų gretas neseniai įsitraukė dar du drąsuoliai, norintys leistis į kosminę odisėją.

Vis dėlto R.Bransonas pabrėžia, kad nė vienas keleivis nekils į kosmosą, kol nebus atlikti visi erdvėlaivio bandymai ir jis pats, skrisdamas į kosmosą pirmuoju reisu, neįsitikins, kad visa tai yra saugu.

„Mes neskraidinsime žmonių, kol nebaigsime visų bandomųjų skrydžių ir kol aš kartu su šeima nepakilsiu erdvėlaiviu, – kalbėjo R.Bransonas. – Neskraidinsime nė vieno, kol nebus galima ramiai pasakyti „mes pasirengę“.

Dar vienas nuotykis?

Milijardierius dabar mėgina visus nuraminti ir situaciją pateikti it vieną kosminės technologijos kūrimo etapų: „Mūsų užuojautos skirtos mirusio piloto šeimai. Tačiau jis buvo lakūnas bandytojas, o lakūnai bandytojai rizikuoja, kad atrastų dalykus, kurie nematomi mechanikams žemėje.“

R.Bransonas visuomet ir pats buvo rizikuoti mėgstantis nutrūktgalvis – skraidė aplink pasaulį oro balionu, važinėjo automobiliu-amfibija, buriavo audringuose vandenyse ir skraidė sraigtasparniais.

Todėl įvykusią nelaimę jo kritikai laiko dar vienos ekstremalios verslininko užgaidos pasekme. Esą kosminių skrydžių užsimanęs R.Bransonas tiek įsisvajojo apie naujus nuotykius, kad visiškai nepagalvojo, kaip gali rizikuoti žmonių gyvybe.

Ekspertų įspėjimų nepaisė

Neseniai buvo atskleista, kad daugybė raketų ekspertų ne kartą perspėjo, jog R.Bransono kompanijos statomas „SpaceShip Two“ turi labai daug trūkumų ir kilti dar negali. Tačiau esą ambicingasis R.Bransonas jų įspėjimus visą laiką ignoravo.

„Buvome susirūpinę dėl to, kas vyksta „Virgin Galactic“, – tvirtino raketų technologijų ekspertė Carolynne Campbell. – Perspėjau juos, kad tas raketinis variklis gali būti pavojingas, tačiau į mano perspėjimus nebuvo atsižvelgta.“

C.Campbell teigė, kad R.Bransonas ir jo „Virgin Galactic“ nežino, ką daro, ir apskritai turėtų mesti iš galvos kosmoso turizmo mintį.

„Jie turėtų sustoti ir pasiduoti. Pasitraukti ir daryti tai, ką moka geriausiai, pavyzdžiui, pardavinėti telefonus. Nuo kosmoso verslo jie turėtų laikytis atokiau“, – kalbėjo mokslininkė.

Daugybė žmonių įvykusią nelaimę pavadino verslininko kritimu veidu į purvą. Svajonių išsipildymą žadėjęs milijardierius dabar pasaulyje garsus kaip neatsakingas verslininkas.

Tai R.Bransonui buvo stiprus smūgis į paširdžius, tačiau neatrodo, kad šis įvykis užgrūdintą verslininką gali sustabdyti.

Plačiai besišypsantis, klestinčio verslininko ir nutrūktgalvio įvaizdį uoliai puoselėjantis Richardas Bransonas viliasi įgyvendinti savo svajonę – pradėti turizmą į kosmosą. Tik ar jai nelemta sudužti, kaip atsitiko verslininko erdvėlaiviui „SpaceShipTwo“?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?