Atsirado būdas palikti pėdsaką Mėnulyje

Planuojama, kad robotas išgręš maždaug 20 metrų skylę ir paims mėginius.<br>„Lunar Mission One“ iliustr.
Planuojama, kad robotas išgręš maždaug 20 metrų skylę ir paims mėginius.<br>„Lunar Mission One“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2014, 11:52 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:43 PM

Kažin, ar kuris iš mūsų turės galimybę padėti koją ant Mėnulio paviršiaus, tačiau projekto „Lunar Mission One“ organizatoriai siūlo galimybę Žemės palydove palikti kiek kitokį – skaitmeninį – pėdsaką. Kaina – 60 svarų (apie 260 Lt).

Už tokią sumą žadama į Mėnulį nugabenti atmintinę, kurioje paslaugą užsisakę žmonės galės įrašyti bet kokią informaciją.

Misijos organizatoriai planuoja išsiųsti robotą į Mėnulį, kuris jo paviršiuje atliktų įvairius tyrimus. Tam reikalinga tavo pagalba.

Britų kompanija, atsakinga už šią misiją, masinio finansavimo portale „Kickstarter“ per mėnesį siekia surinkti milijoną dolerių.

Siekdami paskatinti žmones paremti misijos įgyvendinimą, organizatoriai siūlo unikalią galimybę: rėmėjai galės įsigyti skaitmeninę atminties dėžutę, įmontuotą į laiko kapsulę, kuri bus nusiųsta į Mėnulį ir palikta jo plutoje.

„Neišleisdami didžiulių pinigų kelioms kosmoso asociacijoms, gauname daugiau – žmones visame pasaulyje, kurie simboliškai prisideda prie misijos finansavimo. Tai – lyg atvirkštinis finansavimo modelis“, – teigė vienas iš misijos organizatorių Davidas Ironas.

Milijonas dolerių, žinoma, nėra pakankama pinigų suma visai misijai į Mėnulį finansuoti. Tai – tik pirmasis žingsnelis padengti išlaidas, skirtas programos misijai į Mėnulį projektui parengti. Tam, kad šis projektas iš tikrųjų pasiektų savo tikslą – Mėnulį, reikės surinkti apie milijardą dolerių.

„Tikimės tam tikros finansavimo dalies iš įmonių, pramonės ir, žinoma, iš vyriausybės, – teigė D.Ironas. – Vis dėlto net neabejojame, kad didžiąją šio projekto dalį finansuos gyventojai iš viso pasaulio.“

Pagrindinis misijos tikslas – nustatyti Mėnulio kilmę. Mokslininkai įsitikinę, kad jis susiformavo po to, kai Žemė susidūrė su kitu Marso dydžio dangaus kūnu, prieš daugiau nei keturis milijardus metų. Šis susidūrimas kosminėje erdvėje paskleidė trilijonus tonų medžiagos, kuri per 500 milijonų metų suformavo Mėnulį.

Gręždamiesi gilyn į Mėnulio uolieną ir analizuodami mėginius, mokslininkai tikisi patvirtinti minėtąją teoriją apie Mėnulio atsiradimą. Planuojama, kad robotas išgręš maždaug 20 metrų skylę ir paims mėginius. O likusioje „duobėje“ užtektų vietos visoms skaitmeninėms atminties dėžutėms, kurias kompanija tikisi parduoti, kad galėtų finansuoti misijos į Mėnulį išlaidas.

Daugiau apie misiją galite sužinot čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.