Pasisekė: Žemę aplenkė kilometro skersmens asteroidas

Ketvirtadienį, gegužės 14 dieną, netoli Žemės (žinoma, kosminiais masteliais) praskriejo maždaug kilometro skersmens asteroidas 1999 FN53. Tokio dydžio kosminio kūno smūgis į mūsų planetą turėtų katastrofiškų pasekmių.

NASA ekspertų teigimu, asteroidas 1999 FN53 mažesniu atstumu prie Žemės nepriartės daugiau nei šimtmetį.<br>123rf nuotr.
NASA ekspertų teigimu, asteroidas 1999 FN53 mažesniu atstumu prie Žemės nepriartės daugiau nei šimtmetį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2015, 6:37 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 4:35 PM

Minėtas asteroidas prie Žemės priartėjo per maždaug 10 mln. kilometrų – tai yra 26 kartus toliau už Mėnulio orbitą. NASA ekspertai teigia, kad 1999 FN53 mažesniu atstumu nepriartės dar 119 metų. Ir net tuomet jis neturėtų kelti pavojaus.

„Tai yra prasilenkimas, plačiausia šio termino prasme, – sakė NASA atstovas Paulas Chodas, dirbantis Žemei artimų objektų programoje. – Galime paskaičiuoti šio asteroido judėjimą artimiausiems 3 tūkstančiams metų ir jis neturėtų kelti pavojaus Žemei. Tai yra nepaprastas asteroidas, o jo tolimas prasilenkimas su Žeme yra išties įstabus reginys.“

Mokslininkų teigimu, jei tokio dydžio kosminis kūnas rėžtųsi į Žemę, žūtų per 1,5 mlrd. pasaulio gyventojų.

Manoma, kad netoli mūsų planetos skrieja ir bet kada priartėti gali per 25 tūkst. objektų, kurių skersmuo yra didesnis nei 140 metrų. O kilometro ar didesnio skersmens kosminių kūnų mūsų kaimynystėje gali būti maždaug tūkstantis.

NASA ekspertų teigimu, futbolo aikštės dydžio akmuo į mūsų planetą trenkiasi kas maždaug 5 tūkst. metų, o civilizacijų išnykimą lemiančių asteroidų smūgiai įvyksta kas maždaug milijoną metų.

Į potencialiai pavojingų asteroidų sąrašus įtraukiami tie kosminiai kūnai, kurie praskrieja netoli mūsų planetos ir gali kelti grėsmę Žemei ateityje. Jie yra stebimi, o atsiradus galimybei patikslinti jų charakteristikas (pvz., trajektorija, greitis, sukimasis aplink savo ašį ir kt.) galima tiksliau prognozuoti šių asteroidų judėjimą ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.