Šiąnakt Lietuvos padangę gali nušviesti šiaurės pašvaistė

Dėl pirmadienio pavakare kilusios galingos magnetinės audros yra tikimybė ir Lietuvoje pamatyti šiaurės pašvaistę.

Žemės magnetinės audros kyla mūsų planetos magnetinį lauką veikiant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias išspinduliuoja Saulė.s<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės magnetinės audros kyla mūsų planetos magnetinį lauką veikiant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias išspinduliuoja Saulė.s<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 23, 2015, 4:06 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 4:57 PM

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas teigia, kad Žemės magnetinio lauko svyravimų indeksas Kp pasiekė net aštuonių balų vertę iš galimų devynių balų, dėl prieš keletą parų Saulėje įvykusių ir į Žemės pusę nukreiptų žybsnių.

Pasak etnokosmologo, pirmadienį kilusi stipri žemės magnetinė audra gali dar greitai nenurimti, todėl trečiadienio naktį yra tikimybė Lietuvoje pamatyti šiaurės pašvaistę.

„Žemės magnetinės audros kyla mūsų planetos magnetinį lauką veikiant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias išspinduliuoja Saulė. Dalelės, atsitrenkdamos į magnetosferą, išprovokuoja jos svyravimus, o tai gali sukelti radijo ryšio sutrikimus ir paveikti žmonių savijautą ir sveikatą“, – sako J.Vaiškūnas savo išplatintame pranešime.

Pasak jo, dėl magnetinių audrų padaugėja širdies priepuolių, gali padaugėti pacientų su trinkančiu širdies ritmu – ypač su prieširdžių virpėjimais, taip pat dūstančių ir su nevaldomai aukštais kraujospūdžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.