Astronomai aptiko keisčiausią sistemą Visatoje

Astronomai skelbia aptikę neįprastą sistemą, kurioje sukasi net penkios žvaigždės. 

Jei šioje sistemoje yra planetų, jų danguje būtų galima išvysti skirtingu ryškumu šviečiančias bent penkias saules.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jei šioje sistemoje yra planetų, jų danguje būtų galima išvysti skirtingu ryškumu šviečiančias bent penkias saules.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Penkianarės žvaigždžių sistemos iliustracija.<br>Marcus Lohr iliustr.
Penkianarės žvaigždžių sistemos iliustracija.<br>Marcus Lohr iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 10, 2015, 8:07 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 9:49 PM

Keistasis darinys yra už 250 šviesmečių nuo Žemės, Didžiųjų Grįžulo Ratų žvaigždyne. Jis buvo aptiktas išanalizavus „SuperWASP“ projekto duomenis.

Žvaigždžių sistemą sudaro dvi poros žvaigždžių, o viena jų turi tolimesnę kompanionę. Šioje sistemoje dvi žvaigždės skrieja taip arti viena kitos, kad net liečiasi jų atmosferos. Antrosios poros žvaigždes skiria 3 mln. km atstumas.

Nors šias dvi poras skiria 21 mlrd. km, jos yra susijusios tarpusavyje – sukasi toje pačioje plokštumoje. Palyginimui, Plutonas aplink Saulę skrieja ištįsusia orbita ir jį nuo žvaigždės skiria 4,4–7,4 mlrd. km.

Atidžiau patyrinėjus keistąją sistemą aptikta dar viena, penktoji, žvaigždė, kuri yra susijusi su tolimesniąja pora – nuo jos šią paklydėlę skiria 2 mlrd. km.

Šiai penkianarei žvaigždžių sistemai suteiktas pavadinimas 1SWASP J093010.78+533859.5.

Vienas iš atradimo autorių Marcus Lohras iš Atvirojo universiteto naujienų portalui „BBC News“ teigė, kad šios sistemos gyventojai danguje turėtų matyti įspūdingą vaizdą.

„Tai – išties egzotiška žvaigždžių sistema. Iš principo nėra jokios priežasties, kodėl aplink bet kurią iš šių porų negalėtų skrieti planetos. Jų gyventojai danguje matytų vaizdus, kurie sugėdintų „Žvaigždžių karų“ kūrėjus, – sakė dr. M.Lohras. – Kartais danguje skirtingu ryškumu galėtų šviesti bent penkios saulės.“

Anot jo, tai, kad žvaigždės skrieja toje pačioje plokštumoje, leidžia manyti, jog ši sistema susiformavo iš to paties tarpžvaigždinės medžiagos (dujų ir dulkių) telkinio. Kitaip sakant, žvaigždės veikiausiai „nepasigavo“ vienos kitų kelionėje per galaktiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.