Rusijos kosmonautas žmoniją dar priartino prie žvaigždžių

Kartu su dviem kitais Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulos nariais rugsėjo 12 d. sėkmingai grįžęs į Žemą Rusijos kosmonautas Genadijus Padalka tapo ilgiausiai kada nors kosmose išbuvusiu žmogumi. „Dabar turėsite truputį pagyventi Žemėje“, – kreipdamasis į arbatą gurkšnojantį G.Padalką juokavo Kazachstano kosmoso agentūros „Kazkosmos“ vadovas Talgatas Musabajevas.

Genadijus Padalka kosmose praleido beveik du su puse metų. To laiko pakaktų kelionei iki Jupiterio ir atgal.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Genadijus Padalka kosmose praleido beveik du su puse metų. To laiko pakaktų kelionei iki Jupiterio ir atgal.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 12, 2015, 3:49 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 5:14 AM

„Sojuz“ kapsulė Kazachstano stepėje nusileido kaip planuota – 0 val. 51 min. Grinvičo (3 val. 51 min. Lietuvos) laiku. Kartu su Kazachstano kosmonautu Aidynu Aimbetovu ir danų astronautu Andreas Mogensenu (Andrėju Mogensenu) ja į žemę grįžo ir G.Padalka. Žmogus, kuris jau 879 savo gyvenimo dienas praleido kosmose.

Tiesa, tiek kosmose jis išbuvo ne vienu kartu, o per penkis atskirus skrydžius. Tačiau visais atvejais, šis rezultatas įrodo, kad žmogus tai gali ir dar labiau priartina žmoniją prie išsvajotų tikslų – ilgalaikių tolimų kosminių skrydžių.

G.Padalka vadovavo 44-ajai TKS ekspedicijai ir birželio 28 dieną pagerino prieš dešimtmetį pasiektą ilgiausio buvimo kosmose rekordą. Ankstesnis rekordininkas priklausė taip pat Rusijos kosmonautui – Sergejus Krikaliovas orbitoje praleido 803 dienas 9 val. ir 41 min.

Pastaroji G.Padalkos misija prasidėjo kovo 27 dieną, kai jis leidosi į kelionę iš Baikonūro kosmodromo kartu su tėvynainiu Michailu Kornijenka ir amerikiečiu Scottu Kelly (Skotu Keliu).

A.Mogensenas, kuris tapo pirmuoju į kosmosą pakilusiu danu, ir A.Aimbetovas (trečiasis Kazachstano kosmonautas) orbitinėje stotyje išbuvo gana trumpai. Jie išskrido rugsėjo 2 d. erdvėlaiviu „Sojuz TMA-18M“, kuris su TKS susijungė po dviejų dienų, rugsėjo 4-ąją. . G.Padalka į TKS skrido iš viso keturis kartus (jis – vienintelis žmogus keturis kartus tapęs TKS įgulos vadu). Pirmą kartą skridęs į kosmosą 1998 metais, G.Padalka dar dalyvavo Rusijos kosminės stoties „Mir“ misijoje.

Būtent misija stoty „Mir“ ir pirmoji misija TKS (2009 m.) truko ilgiausiai – po 199 dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.