Idėja, kuri praveria akis: visi mes – tik dulkelės

Tikrasis keturių vidinių Saulės sistemos planetų mastelis: jas atstoja mažyčiai rutuliukai, o skiria dešimtys metrų.<br>Kadras iš „YouTube“
Tikrasis keturių vidinių Saulės sistemos planetų mastelis: jas atstoja mažyčiai rutuliukai, o skiria dešimtys metrų.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Sep 21, 2015, 3:12 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 6:07 PM

Juodosios Uolos dykumoje (Nevada, JAV) įrengtas pirmas tokio dydžio projekcinis Saulės sistemos modelis. Jo skersmuo – net 11,2 km. Palyginimui, maždaug tokio ilgio yra Šiaulių miestas.

Modelis buvo sukurtas trumpametražiam filmui „To Scale: The Solar System“, kurį režisavo Wylie Overstreetas ir Alexas Goroshas.

„Išdžiuvusio ežero dugne Nevadoje grupelė bičiulių pastatė pirmą tokio dydžio Saulės sistemos projekciją, kurioje pažymėtos ir visų Saulės sistemos planetų orbitos, – pranešime spaudai rašo W.Overstreetas. – Tai mėginimas pavaizduoti ir suvokti tikrąjį mūsų menkumą ir mastelį Visatos atžvilgiu.“

Penkių bendraminčių iš Los Andželo grupė Saulės sistemą norėjo iliustruoti vaizdžiau ir gyviau nei tai daroma vadovėliuose, mat juose planetas skiriantys atstumai nėra tikslūs.

„Jei Saulės sistemą santykiniais atstumais mėgintum išdėstyti popieriaus lape, planetos būtų mikroskopinio dydžio, neįžvelgiamos plika akimi“, – aiškino W. Overstreetas.

Žemę jų sukurtoje projekcijoje atstoja mažytis 1,5 cm skersmens stiklo rutuliukas. Jis ir buvo pasirinktas kaip kitų planetų dydžių atskaitos taškas. Kitas planetas projekcijoje atstojo kamuoliai ir elektros lemputės.

Kūrybinė grupė nuo netoliese esančios kalvos 36 val. fiksavo automobilius, važiuojančius sumažintos Saulės sistemos modelio planetų skriejimo trajektorijomis.

Entuziastų sukurtame modelyje Merkurijus, Venera ir Žemė yra atitinkamai už 67, 134 ir 173 metrų nuo Saulės. O štai Neptūnas – už 5,6 km, Jupiteris – už 0,9 km, Saturnas – už 1,76 km, Uranas – už 3,36 km.

Tikrovėje Žemę nuo Saulės skiria apie 149 mln. km, o Neptūną – net 4,3 mlrd. km.

„Kaip tik tai ir norėjau perteikti, – sakė W.Overstreetas. – Mūsų planeta – tik mažas burbuliukas, plūduriuojantis kažkur neaprėpiamoje erdvės bedugnėje. Kai tai įsisąmonini, kūnas nueina pagaugais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.