Šiaurės Korėjos palydovas kosmose aktyvus kaip lavonas

Vasario 7 d. Šiaurės Korėjos televizija apie naujo kosminio palydovo startą kalbėjo taip poetiškai, lyg dalyvautų konkurse „Anykščių šilelio“ tęsiniui kurti. Pasaulio bendruomenė apie tą startą kalbėjo ne taip poetiškai, užtat kumščiais mojavo itin išraiškingai. Dabar palydovo skrydį stebinti JAV karinė žvalgyba prabilo visai nepoetiškai, tačiau pasakė daugiausia tiesos.

Šį raketos nešėjos gabalą, kuris Pietų Korėjoje rastas po vasario 7 d., į kosmosą „pasiuntėme“ mes. Bet, anot JAV žvalgybos, ten ir skrieja kažkas panašaus.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Šį raketos nešėjos gabalą, kuris Pietų Korėjoje rastas po vasario 7 d., į kosmosą „pasiuntėme“ mes. Bet, anot JAV žvalgybos, ten ir skrieja kažkas panašaus.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-ilas toks laimingas į kosmosą paleidęs 100 kg šlamšto? Negi Šiaurės Korėjoje šitaip trūksta sąvartynų?<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-ilas toks laimingas į kosmosą paleidęs 100 kg šlamšto? Negi Šiaurės Korėjoje šitaip trūksta sąvartynų?<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2016, 5:16 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 4:24 PM

Šiaurės Korėja vasario 7 d. triumfavo. Šalies gatvėse susigrūdę žmonės klausėsi televizijos pranešimų, kaip į kosmosą kylanti balistinė raketa paleis virš Žemės ketvirtąjį Šiaurės Korėjos palydovą (amerikiečiai sutrikę – vienintelis kitas žinomas šios šalies palydovo paleidimas įvyko dar 2012 m.). Kaip tas palydovas iš ten tyrinės klimatą, ieškos naudingųjų iškasenų, siųs į Žemę duomenis apie miškus ir tiesiog išgelbės šalies žemės ūkį.

Likęs pasaulis linkęs manyti, kad vis tai – kliedesys. O palydovo paleidimas tik užmaskuotas balistinės raketos bandymas, kuriuos tai šaliai uždrausta vykdyti. Žodžiu, Šiaurės Korėjos liaudies vėl laukia sankcijos ir badas. Na, bet kodėl nepabadauti dėl to savo šalies mokslo triumfo?

Tik štai bėda. JAV karinė žvalgyba, kuri atidžiai seka paleistojo palydovo skrydį, praneša, kad tas „Kwangmyongsong-4“ („Ryški žvaigždė-4“) nerodo jokių gyvybės ženklų. Apie 100 kg sveriantis kosminis aparatas elgiasi kaip nevaldomas sulūžęs gremėzdas – skriedamas 480 km aukštyje faktiškai tiesiai iš šiaurės į pietus palydovas netvarkingai vartosi ir nesiunčia jokių signalų. O jo orbita labai nestabili.

Iš esmės – nieko nauja. Šiaurės Korėja gyrėsi, kad ir 2012 m. paleistas palydovas iš kosmoso pasaulio tautoms transliavo nuostabias dainas, šlovinančias šalies įkūrėją Kim Il-sungą ir jo sūnų – Kim Jong-ilą. Tuomet amerikiečiai taip pat pranešė, kad palydovas atrodo neveikiantis ir jokių transliacijų nevykdo.

Taigi galime visai pagrįstai manyti, kad Šiaurės Korėja išties vykdo ne kosminę, o balistinių raketų tyrimo programą. Ir dar kartą įsitikinti, kad propaganda gali ne tik akmenį kiaušiniu paversti, bet ir įtikinti, jog iš jo iškepta kiaušinienė yra labai skani.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.