Į Žemę rėžėsi asteroidas – didžiausias nuo Čeliabinsko incidento

Čeliabinsko meteorito sprogimo energija siekė per 500 tūkst. tonų TNT.<br>ViDA Press nuotr.
Čeliabinsko meteorito sprogimo energija siekė per 500 tūkst. tonų TNT.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 11:17 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:26 PM

Į Žemę pataikęs septynių metrų skersmens asteroidas sukėlė sprogimą, tolygų atominės bombos sprogimui Hirošimoje 1945-aisiais. Laimė, incidentas įvyko neapgyvendintoje vietovėje – virš Atlanto vandenyno.

NASA nurodo, kad šis incidentas įvyko vasario 6 dieną apie pietus. Kosminis akmuo sprogo už maždaug tūkstančio kilometrų nuo Brazilijos pakrantės.

Jo sprogimo energija prilygo 13 tūkst. tonų trotilo. Palyginimui, ant Hirošimos numestos atominės bombos sprogimo energija siekė 15 tūkst. tonų trotilo.

NASA ekspertų teigimu, tai buvo didžiausias tokio pobūdžio incidentas nuo 2013 metų vasario, kuomet virš Čeliabinsko miesto (Rusija) nukritus meteoritui buvo sužeista daugiau nei 1,6 tūkst. žmonių. Vėliau apskaičiuota, kad šio kosminio kūno skersmuo prieš patenkant į Žemės atmosferą turėjo siekti apie 18 metrų.

Čeliabinsko meteorito sprogimas buvo kone 40 kartų galingesnis – jo energija siekė per 500 tūkst. tonų TNT.

„Kalbant apie smūgius, šis buvo gana menkas. Juk apie jį sužinojote tik praėjus kelioms savaitėms, – pastebėjo astronomas Philas Plaitas. – Jei tai būtų nutikę virš gausiai apgyvendintos vietovės, ko gero, būtų išdužę langų ir išgąsdinę daug žmonių, bet aš nemanau, kad jis būtų sukėlęs rimtos žalos.“

P.Plaitas pridūrė, kad tokio galingumo smūgiai įvyksta bent kelis kartus per metus ir dažniausiai jie lieka nepastebėti.

NASA seka apie 13 tūkst. objektų Saulės sistemoje, kurių orbitos yra artimos Žemės orbitai. Apie 1,6 tūkst. asteroidų yra priskirti galimai keliantiems pavojų, tačiau kol kas nėra duomenų, kad koks nors stambus kosminis kūnas tikrai atsitrenks į Žemę per artimiausią šimtmetį.

Vienas tokių pavojų keliančių asteroidų, 2013 TX68, praskries kovo mėnesio pradžioje. Apie 30 metrų skersmens kosminis kūnas neturėtų pataikyti į Žemę, tačiau NASA kol kas turi labai netikslius duomenis, kokiu atstumu su juo prasilenksime: tai gali būti vos 17 tūkst. km, arba net 14 mln. km. Milžiniška paklaida galioja dėl to, kad specialistai neturėjo galimybės atidžiau ištirti šio objekto orbitos, o tai bus galima atlikti po prasilenkimo.

Parengta pagal Slate.com ir Dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.