Rusų ambicijos: apie šį palydovą žinos visi

Rusų entuziastai pasišovė dar šiais metais iškelti palydovą, kuris taptų ryškiausiu objektu naktiniame danguje. Projekto vykdytojai neslepia, kad jo tikslas – propagandinis.

Naujoji žvaigždė ryškumu gali pralenkti net Mėnulį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujoji žvaigždė ryškumu gali pralenkti net Mėnulį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Palydovas turės specialią 16 kvadratinių metrų skersmens piramidės formos burę, kuri atspindės saulės šviesą.
Palydovas turės specialią 16 kvadratinių metrų skersmens piramidės formos burę, kuri atspindės saulės šviesą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 3, 2016, 10:37 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 5:29 PM

Šiuo metu ryškiausia žvaigždė naktiniame danguje yra Sirijus – viena iš arčiausiai mūsų esančių žvaigždžių. Tačiau tai gali greit pasikeisti.

Projekto „Majak“ (liet. švyturys) inžinieriai neseniai pasigyrė viename minios finansavimo portale surinkę minimalią reikiamą sumą, 1,5 mln. rublių (18,6 mln. Eur). Jie tikisi, kad palydovą pavyks iškelti jau šią vasarą.

Padedant Rusijos kosmoso agentūrai „Roskosmos“, palydovą į orbitą iškels raketa „Sojuz 2“. Komanda planuoja nustatyti su Saule sinchronizuotą palydovo orbitą 600 km aukštyje, taigi „Majak“ visada bus matomas naktiniame danguje, o atrasti jį padės speciali mobilioji programėlė.

Įsitaisęs šioje orbitoje, palydovas išskleis specialią 16 kvadratinių metrų skersmens piramidės formos burę, kuri atspindės saulės šviesą. Ši burė užima nedaug vietos, nes ji yra pagaminta iš plono polimero, 20 kartų plonesnio už žmogaus plauką.

Projekto tikslai – garsinti Rusiją, kaip kosmoso valstybę, pasaulyje, skatinti kosmoso tyrimus šalyje ir didinti mokslo bei inžinerijos sričių populiarumą tarp jaunų rusų.

Pats palydovas jokios praktinės užduoties ar paskirties neturės.

„Mes norime parodyti, kas kosmoso tyrimai yra įdomūs ir patrauklus, o svarbiausia – šiandien jie yra prieinami kiekvienam“, – teigė projekto lyderis Aleksandras Šaenko.

Šiuo metu kosmoso entuziastai šiam projektui yra surinkę per 1,8 mln. rublių ir artėja prie antrojo tikslo: jei surinks 2 mln. rublių, pagamins dar vieną „Majak“ modelį, skirtą Maskvos kosmonautikos muziejui.

O jei pasieks 3 mln. rublių tikslą, inžinieriai tikisi sukurti aerodinaminių stabdžių sistemą, kuri ateityje leistų lengviau susigrąžinti ne tik „Majak“, bet ir kitus palydovus. Lėšų rinkimui dar liko 6 dienos.

Parengta pagal Sputniknews.com ir Dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.