Astronomai pasimetę: „Kur dingo Cereros krateriai?“

Cereroje trūksta didelių kraterių. Turint omeny, kad ji sukasi asteroidų žiede, smūgių ši nykštukinė planeta patiria nuolatos. Per puspenkto milijardo metų tų smūgių turėjo būti ir didelių, o jie turėjo palikti didelių pėdsakų. Bet kraterių, didesnių nei 280 km skersmens, Cereroje visiškai nėra. Kaip taip gali būti?

Kas išlygino Cereros paviršių?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kas išlygino Cereros paviršių?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Aug 2, 2016, 5:25 PM, atnaujinta May 17, 2017, 2:01 AM

Planetėlės paviršiuje yra keletas įdubų, kurios neatrodo kaip krateriai, tačiau jų dydžiai siekia net iki 800 km. Tai gali būti senų kraterių liekanos, pranykusios po reguliariai atsinaujinančiu Cereros paviršiumi.

Didelių kraterių nebuvimą iš dalies (bet ne visiškai) paaiškina ir po paviršiumi greičiausiai esantys dideli ledo klodai. Ledas yra minkštesnis už uolienas, taigi gali sumenkinti smūgių poveikį arba išlyginti paviršių po smūgių.

Dar vienas galimas paaiškinimas – kriovulkanizmas, t.y. vandens išsiveržimai iš Cereros gelmių. Paviršių užliejęs vanduo galėjo nugludinti kraterius iki neatpažįstamai smulkių.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Nature Communications„.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.