Ateivių ieškotojų spekuliacijas sukėlęs signalas nuvylė

Neįprastas signalas iš kosmoso, aptiktas Zelečuksko observatorijos teleskopu RATAN-600, veikiausiai tėra žemiškos kilmės trikdis. Apie tai ТАSS pranešė RMA Specialiosios astrofizikos observatorijos mokslinė bendradarbė Julija Sotnikova, kuruojanti teleskopu atliekamus tiriamuosius darbus.

Neįprastu signalu susidomėjo nežemiškųjų civilizacijų paieškos institutas SETI.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neįprastu signalu susidomėjo nežemiškųjų civilizacijų paieškos institutas SETI.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Input.lt ir Lrytas.lt inf.

2016-08-31 14:13, atnaujinta 2017-05-14 09:36

„Pernai ir šiemet teleskopu vykdomos į Saulę panašių žvaigždžių paieškos. Šio tyrimo mokslinių rezultatų kol kas nėra. Kiek anksčiau, šių metų pavasarį, buvo aptiktas neįprastas signalas, tačiau jį apdorojus paaiškėjo, jog tai veikiausiai žemiškos kilmės trikdis“, – paaiškino J.Sotnikova.

Ji pridūrė, kad observatorija rengia oficialų neva gauto iš Heraklio žvaigždyno signalo paneigimą.

RMA Taikomosios astronomijos direktorius Aleksandras Ipatovas pasakojo, kad sovietų laikais jis dirbo komandoje, kuri ieškojo nežemiškos civilizacijos signalų. „Mes išties aptikome neįprastą signalą. Tačiau atlikus išsamesnius tyrimus paaiškėjo, kad jį skleidė sovietinis karinis palydovas, kuris nebuvo įtrauktas į jokį dangaus objektų katalogą“, – sakė jis.

Anksčiau skelbta, kad teleskopas RATAN-600 aptiko neįprastą radijo signalą, sklindantį iš HD 164595 žvaigždės, esančios Heraklio žvaigždyne, aplinkos. Beje, nors šis trijų sekundžių trukmės signalas buvo užfiksuotas dar praėjusių metų gegužės mėnesį, rusai apie jį pranešė tik visai neseniai.

Šiuo signalu susidomėjo nežemiškųjų civilizacijų paieškos institutas SETI. Žvaigždės kryptimi šią savaitę buvo nukreipti Alleno teleskopų masyvas Kalifornijoje ir Boquete optinė observatorija Panamoje. Kol kas astronomai teigia nieko neįprasto neužfiksavę.

SETI astronomas Sethas Shostakas paskaičiavo, kad tokio galingumo signalą, kurį užfiksavo Rusijos stotis, paskleisti visomis kryptimis reikėtų šimtus kartų daugiau energijos nei Žemė gauna iš Saulės. Net jei tas signalas buvo pasiųstas tiksliai Žemės kryptimi, jam „pagaminti“ reikėtų tiek energijos, kiek JAV suvartoja elektros per dvejus metus.

Input.lt

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.