Misija baigta – Europos palydovas „Rosetta“ rėžėsi į kometą 67P

Misijos kontrolės centras Darmštate (Vokietija) patvirtino, kad rugsėjo 30 d. 14 val. 10 min. Lietuvos laiku planuotas palydovo susidūrimas su pradėjusia tolti nuo Saulės kometa įvyko – radijo signalai iš „Rosetta“ nebegaunami.

Tai kometos taškas, kuriame savo gyvenimą baigė palydovas „Rosetta“.<br>Europos kosmoso agentūros nuotr.
Tai kometos taškas, kuriame savo gyvenimą baigė palydovas „Rosetta“.<br>Europos kosmoso agentūros nuotr.
Rėžimosi į kometą akimirkos iliustracija.<br>Europos kosmoso agentūros nuotr.
Rėžimosi į kometą akimirkos iliustracija.<br>Europos kosmoso agentūros nuotr.
Viena paskutinių kometos nuotraukų daryta tik iš 1,2 km atstumo.<br>Europos kosmoso agentūros nuotr.
Viena paskutinių kometos nuotraukų daryta tik iš 1,2 km atstumo.<br>Europos kosmoso agentūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 2:49 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:30 PM

Manoma, kad einančio žmogaus greičiu link kometos artėjęs zondas sugadintas nepataisomai. Nieko kito ir nebuvo tikimasi.

Likus kelioms valandoms iki planuoto susidūrimo „Rosetta“ persiuntė daugybę aukštos raiškos nuotraukų, matavimų ir kitos informacijos apie tirtą ledo ir purvo kamuolį. Mokslininkai mano, kad per dvejus metus apie kometą 67P surinktų duomenų jiems pakaks dešimtims metų darbo.

Signalo dingimas kontrolės centre buvo pasitiktas kukliais šūktelėjimais ir plojimais – nieko nuostabaus. Įvykis lyg ir planuotas, tačiau ne toks jau ir džiugus – dalis čia dirbusių mokslininkų šiam projektui paskyrė 30 metų savo gyvenimo.

Sprendimas nutraukti misiją ir kietai nutupdyti „Rosetta“ ant kometos buvo priimtas todėl, kad šiai tolstant nuo Saulės palydovui pradėjo stigti šviesos, kad pasigamintų reikiamą kiekį elektros energijos. Užuot palydovą įšaldę, mokslininkai  nusprendė išspausti iš jo viską, ką galima, ir gauti dar šiek tiek duomenų atliekant matavimus kritimo metu.

Europos kosminės agentūros projekto mokslininkas Mattas Tayloras sakė, kad galima buvo įšaldyti zondą ir mėginti jį prikelti, kai kometa vėl grįš arčiau Saulės, tačiau pernelyg didelė tikimybė, kad nieko iš to nepavyktų.

„Čia kaip su tomis 6-ojo dešimtmečio roko grupėmis – niekam nereikia apgailėtino jų sugrįžimo. Kur kas geriau, kai jos griausmingai baigia savo karjerą tikra rokenrolo dvasia!“ – itin vaizdžiai milijardus kainavusio ir dešimt metų link kometos skridusio zondo sunaikinimą motyvavo mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.