Rusų milijardierius finansuos „ateivių megastruktūros“ tyrimus

„Tabby žvaigždė“, kuri mokslo pasaulyje vadinama KIC 8462852, nepaprastai sudomino ne vien mokslo bendruomenę. Įtarimai, kad tai gali būti nežemiškos supercivilizacijos statinys, suintrigavo ir kur kas platesnius visuomenės sluoksnius. Kalifornijos universiteto Berklyje programą „Breakthrough Listen“ nusprendė finansiškai paremti rusų milijardierius Jurijus Milneris.

„Tabby žvaigždės“ iliustracija dailininko akimis.<br>NASA/JPL-Caltech iliustr.
„Tabby žvaigždės“ iliustracija dailininko akimis.<br>NASA/JPL-Caltech iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2016-10-27 17:06, atnaujinta 2017-05-10 02:27

Žvaigždė KIC 8462852 tyrėjų dėmesį patraukė keistai kintančiu šviesumu. Žvaigždė tai priblėsta, tai vėl paryškėja maždaug 20 proc. savojo spindulingumo. Netruko pasigirsti hipotezė, kad tai – ateivių megastruktūra, galbūt kažkas panašaus į Dysono sferą, į kurią galimai įvilkta KIC 8462852 žvaigždė – taip hipotetinė civilizacija maksimaliai eksploatuoja žvaigždės energiją.

Nors ši hipotezė – viena fantastiškiausių, ji sudomino rusų milijardierių.

J.Milneris praturtėjo Rusijoje sukūręs ne vieną populiarių vakarietiškų svetainių (pvz., „E-bay“, „Amazon“, „GeoCities“) analogą. 2009 m. jis investavo į „Facebook“.

„Breakthrough Listen“ programa ypatinga tuo, kad mokslininkai disponuoja galingiausia SETI įranga ir gali naudotis didžiausiais planetoje radijo teleskopais.

„Tabby žvaigždę“ (taip ji vadinama atradėjos Tabetha S.Boyajian garbei) jau mėginta tyrinėti ir jokių civilizacijos požymių kol kas aptikti nepavyko. Laukiama 2018-ųjų, kai kosmose darbuotis pradės Jameso Webbo kosminis teleskopas.

Tačiau „Breakthrough Listen“ programa nutarė nelaukti ir startuoja jau dabar. Per artimiausius du mėnesius numatytos trys stebėjimų naktys, per kurias KIC 8462852 žvaigždės signalai bus registruojami po 8 valandas per naktį. Pirmasis pasiklausymo seansas vyko spalio 26 d. Buvo naudojamas vienas didžiausių radijo teleskopų pasaulyje „Green Bank“ (Vakarų Virdžinija, JAV).

„Abejoju, ar tai – nežemiškos civilizacijos lopšys. Duočiau vieną šansą iš milijardo, – sakė Kalifornijos universiteto Berklyje mokslininkas Danas Werthimeris. – Šiaip ar taip, mes pasiryžę tai patikrinti. Tačiau man atrodo, kad jei nežemiškas protas egzistuoja, jei jis bus kada nors atrastas, jis turėtų būti atpažintas iš maždaug tokio signalo. Tai bus kažkokia keistenybė, atrasta netyčia, niekam nė neįtarus. Į ją įsižiūrėjus paaiškės, kad tai – nežemiška civilizacija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.