Saulė praranda aktyvumą, ledynmetis arčiau, nei tikėjomės

Praėjusios savaitės Saulėje buvo unikalios – mūsų žvaigždė pasiekė savo aktyvumo minimumą, skaičiuojant nuo 2011-ųjų metų.

Šiuo momentu Saulės dėmių skaičius mažėja greičiau nei tikėtasi.<br>NASA nuotr.
Šiuo momentu Saulės dėmių skaičius mažėja greičiau nei tikėtasi.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2016, 2:13 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 8:49 PM

Saulės aktyvumas matuojamas Saulės dėmių skaičiumi, ir per pastarąsias savaites dėmių beveik nebuvo.

Saulės aktyvumas veikia švytuoklės principu, o visas aktyvumo ciklas siekia apie 11 metų. Pats didžiausias Saulės aktyvumas šiame periode buvo 2014-aisiais.

Šiuo momentu Saulės dėmių skaičius mažėja greičiau nei tikėtasi, bet aktyvumo minimu iš tiesų neturėtų pasiekti iki 2021-ųjų.

Dar pernai Velse vykusiame Nacionaliniame astronomų susitikime keli mokslininkai – prof. Valentina Žarkova iš Nortumbrijos universiteto, dr. Helena Popova iš Maskvos Lomonosovo universiteto, dr. Sergėjus Žarkovas iš Hullo universiteto (Anglija) ir prof. Simonas Shepherdas iš Bradfordo universiteto (taip pat Anglija) – pristatė tyrimą, kuriame skelbiama, jog 2030-2040-aisiais Žemę gali ištikti Mažasis ledynmetis – maždaug toks, koks buvo užklupęs Šiaurės pusrutulį XVII-XVIII amžiuose.

Tuo metu trukusiu vadinamojo Maunderio minimumo metu Saulėje buvo apie 40 – 50 Saulės dėmių, kai tuo tarpu įprastas skaičius yra 40 000 – 50 000. Minėtuoju laikotarpiu buvo užšalusi Temzės upė bei Roterdamo kanalas, o vidutinė temperatūra, lyginant su šiais laikais, buvo nukritusi per 1,5 Celsijaus laipsnio.

Parengta pagal NASA ir „Astronomy Now“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.