Kalnakasyba kosmose: greitai kosmose dirbs šimtai žmonių

Naudingųjų išteklių išgavimas kosmose – po truputį gimstanti pramonės šaka, tačiau realių rezultatų dar reikia palaukti. Tenka įveikinėti įvairias kliūtis – ir būtent apie tai praeitą savaitę buvo kalbama Hiustone vykusioje kosmoso kasinėjimų konferencijoje.

Iš apie 800 metrų skersmens asteroido galima iškasti apie 130 tonų platinos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iš apie 800 metrų skersmens asteroido galima iškasti apie 130 tonų platinos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Nov 30, 2016, 8:11 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 7:52 PM

Renginyje buvo diskutuojama apie palaikančios infrastruktūros sukūrimą: kasinėjimais užsiimančioms kompanijoms reikės įvairių paslaugų, kurias teikti galėtų firmos, pačios nesiruošiančios kasinėti ir gal net neskraidančios į kosmosą.

Taip pat svarbu išsiaiškinti, kokias medžiagas išgavinėti verta pirmiausia, kokios tinkamiausios joms rinkos – ir panašius ekonominius dalykus. Aišku, svarbu ir techninė dalis – kosminių skrydžių atpiginimas, kasinėjimo technologijos – bet čia progresas jau vyksta: net jei ir mažais žingsneliais, ši pramonės šaka juda į priekį – viena iš kompanijų, „United Launch Alliance“, žada, kad iki 2045-ųjų metų kosmose dirbs daugiau nei tūkstantis žmonių.

Šiek tiek faktų apie kalnakasybą kosmose:

* Kosmose daugiausia būtų kasama geležis, nikelis ir brangieji metalai. Reikia pastebėti, asteroiduose jų grynumas yra didesnis, nei Žemėje.

* Šiuo metu kilogramo platinos kaina – 29 000 JAV dolerių. Iš apie 800 metrų skersmens asteroido galima iškasti apie 130 tonų platinos, ko vertė būtų 3,5 mlrd. JAV dol.

* Artimiausias palydovas, kuris bus leidžiamas į kosmosą, turės infraraudonujų spindulių jutiklius, kuriais arti Žemės esančiuose asteroiduose ieškos vandens.

* Egzistuoja privačios kompanijos, kurios ruošiasi išgauti vandenį ir naudingas iškasenas mėnulyje.

* Tokių ekspedicijų kainos kol kas dar įspūdingos: NASA rengiama „Osiris-Rex“ ekspedicija, kurios tikslas 2023-iaisiais į Žemę pargabenti vos du kilogramus „asteroidienos“, šiuo metu kainuoja milijardą JAV dolerių.

* Asteroidai suteiks mums galimybę gaminti objektus kosmose. Naudojantis 3D spausdinimo technologijomis, iškastas medžiagas iškart būtų galima naudoti naujų daiktų kūrimui, net negabenant rūdos ar metalų į Žemę ir taip žymiai sumažinant kaštus.

* Raketų kuras taip pat gali būti gaminamas kosmose. Juk suskaldžius vandenį į vandenilį bei deguonį, gauname dvi medžiagas, kurios dažniausiai ir yra naudojamas raketų kuro gamybai.

* Vanduo yra vienas svarbiausių dalykų, reikalingų kosmonautų gyvybės palaikymui kosmose. Bet jį taip pat galima naudoti apsaugai nuo radiacijos. Deja, šiuo metu pakelti toną vandens į Žemės orbitą kainuoja 50 milijonų JAV dolerių.

* Išgauti pirmąjį vandenį iš asteroidų tikimasi jau apie 2025-uosius.

* Vienintelės valstybės, kuriuos šiuo metu pradeda darbus kosminės kalnakasybos srityje – tai JAV ir Liuksemburgas.

Faktus apie asteroidų kalnakasybą pagal „mining.com“ surinko „Lietuvos rytas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.