Astronomai net spirga: po penkmečio danguje laukia nematytas reginys

Toli kosmose astronomai aptiko dvi žvaigždes, kurios jau po kelerių metų susidurs ir įvyks įspūdingas sprogimas, kuris bus matomas stebėtojams iš Žemės. Prognozuojama, kad retas įvykis nutiks kažkada tarp 2021 ir 2023 metų.

Jei astronomų skaičiavimai teisingi, tai būtų pirmas kartas, kai jie iš anksto numatė dvinarės žvaigždės sprogimą.<br>123rf nuotr.
Jei astronomų skaičiavimai teisingi, tai būtų pirmas kartas, kai jie iš anksto numatė dvinarės žvaigždės sprogimą.<br>123rf nuotr.
Jei astronomų skaičiavimai teisingi, tai būtų pirmas kartas, kai jie iš anksto numatė dvinarės žvaigždės sprogimą.<br>Larry Molnaro / Calvin koledžo iliustr.
Jei astronomų skaičiavimai teisingi, tai būtų pirmas kartas, kai jie iš anksto numatė dvinarės žvaigždės sprogimą.<br>Larry Molnaro / Calvin koledžo iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2017, 8:27 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 7:56 AM

Dvinarę sistemą, žinomą KIC 9832227 pavadinimu, sudaro dvi žvaigždės, kurios viena aplink kitą apsisuka kas maždaug 11 Žemės valandų. Astronomai prognozuoja, kad šios žvaigždės susijungs ir danguje, Gulbės žvaigždyne, bus matomas ryškus sprogimas

„Tikimybė prognozuoti žvaigždės sprogimą siekia vieną iš milijono. Iki šiol tai niekada nebuvo atlikta“, – sakė Calvino koledžo astronomijos profesorius Larry Molnaras, kurio komanda nustatė dvinarės žvaigždžių sistemos susiliejimo laiką.

Šią žvaigždžių sistemą jis tyrinėjo dar nuo 2013 metų. Remdamiesi žvaigždžių spalva ir ryškumu astronomai išsiaiškino, kad tai yra dvinarė žvaigždė, o tai reiškia, kad jos narės turi bendrą atmosferą.

Be to, stebėjimai atskleidė, kad žvaigždžių orbitų periodas trumpėja – panašiai buvo ir Skorpiono V1309 atveju, prieš šioms žvaigždėms sprogstant 2008-aisiais. Taigi L.Molnaras nustatė apytikslį KIC 9832227 susiliejimo laiką.

„Mūsų manymu, žvaigždžių susiliejimo hipotezė turėtų būti vertinama labai rimtai ir artimiausiais metais mes turėtume labai intensyviai tyrinėti šią žvaigždžių sistemą, kad, kai jos sprogs, žinotume, kas visa tai lėmė“, – nurodė L.Molnaras.

Jis su komanda tolesniems KIC 9832227 tyrimams planuoja naudoti „Very Large Array“ radijo teleskopus Naujojoje Meksikoje, NASA „Infrared Telescope Facility“ Havajuose ir Europos Kosmoso Agentūros „XMM-Newton X-ray“ kosminį teleskopą. Jei viskas pavyks, astronomai tikisi pirmą kartą istorijoje užfiksuoti, kaip įvyksta dvinarės žvaigždės sprogimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.