Dilema: ateivių ieškoti ar laukti, kol jie mus suras?

Pasyvios nežemiškų protų paieškos, arba SETI, tęsiasi jau pusšimtį metų. Aktyvios paieškos, t.y. žinučių siuntimas arba METI, yra gerokai labiau kontroversiška ir reguliariai netaikoma idėja. Kodėl?

Ar turėtume apie save skelbti ateiviams?<br>123rf nuotr.
Ar turėtume apie save skelbti ateiviams?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Feb 28, 2017, 7:58 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:16 PM

Kai kurie garsūs žmonės teigia, kad pranešinėti apie save yra pavojinga ir verčiau reikėtų tyliai sėdėti savo planetoje bei nesiskelbti apie egzistavimą.

Kiti sako, kad tai – pernelyg atsargus požiūris, o žinučių siuntimas negali kelti didesnio pavojaus, negu kelia dabartinis nevaldomas radijo signalų sklidimas į kosmosą.

Pastarojo požiūrio laikosi ir vienas iš METI („Messaging ExtraTerrestrial Intelligence“) vadovų Douglas Vakoch.

Jo teigimu, žinučių siuntimas, vykdomas apgalvotai, gali leisti per kelis dešimtmečius patikrinti įvairias hipotezes apie nežemiškų protingų gyvybių egzistavimą, o ryšiai su nežemiška civilizacija duotų daugiau naudos, nei sukeltų pavojaus.

Parinkti konkrečius METI projektus galima būtų juos vertinant mokslininkų bendruomenėje, panašiai kaip šiuo metu recenzuojami moksliniai straipsniai ar tyrimų projektų paraiškos.

Kosmoso kolonizavimo institutai

NASA paskelbė, kad per artimiausius penkerius metus skirs po 15 milijonų dolerių dviem naujiems tyrimų institutams, kuriuose bus sprendžiamos kosmoso kolonizavimo problemos – medžiagų mokslo ir biologinių gamybos procesų. Abu institutai bus tarpdisciplininės įvairių universitetų darbuotojų vadovaujamos institucijos.

Biogamybą, t.y. mikrobų panaudojimo kuro, maisto ir statybinių medžiagų gamybai galimybes tyrinės Berklyje įsikursiantis CUBES („Center for the Utilization of Biological Engineering in Space“), o anglies nanovamzdelių technologijų pritaikymą erdvėlaivių gamyboje nagrinės Mičigano technologijos universiteto kuriamas US-COMP („Ultra-Strong Composites by Computational Design“).

Tikimasi, kad abiejų institutų tyrimai duos ir Žemėje pritaikomų technologinių proveržių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.