Astronomų dilema: planeta ar nykštukė?

Kur yra riba tarp planetų-milžinių ir rudųjų nykštukių? Seniau buvo manoma, kad planetos formuojasi prie žvaigždžių, o rudosios nykštukės – atskirai, bet vėliau atrasta pavienių planetų, taigi situacija vėl tapo neaiški.

Atskirti rudąją nykštukę ir planetą – rimtas iššūkis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Atskirti rudąją nykštukę ir planetą – rimtas iššūkis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Mar 26, 2017, 10:44 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 4:51 AM

Tyrinėdami izoliuotą objektą CFBDSIR 2149-0403, astronomai tikisi dilemą išspręsti. Šis objektas, aptiktas 2012 metais, yra tarp 20 ir 50 parsekų atstumu nuo Žemės. Jo paviršiaus temperatūra siekia apie 700 kelvinų arba šiek tiek virš 400 laipsnių Celsijaus.

Naujais stebėjimais ištirta didelė objekto spektro dalis ir nustatyta, kad objektas arba turi gana silpną gravitaciją, arba jame yra labai daug už helį sunkesnių cheminių elementų. Kai kurie požymiai leidžia spręsti, kad pirmasis paaiškinimas teisingesnis.

Taigi objekto masė turėtų būti tarp 2 ir 13 Jupiterio masių; tai reiškia, kad jis yra planeta. Alternatyvus paaiškinimas – tai yra labai metalinga rudoji nykštukė, kurios masė yra tarp 2 ir 40 Jupiterio masių.

Tyrimo rezultatai „arXiv“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.