Po ilgų paieškų rasta Devintoji planeta?

Tris dienas trukusios neatrastos Saulės sistemos planetos paieškos rezultatas – 4 galimi kandidatai. Devintosios planetos medžioklė buvo „Zooniverse“ piliečių mokslo projekto dalis ir rodo, ką galima pasiekti bendrais mokslo projektais.

Į Devintosios planetos titulą pretenduoja keturi kandidatai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Į Devintosios planetos titulą pretenduoja keturi kandidatai.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2017-04-06 12:01, atnaujinta 2017-04-13 21:09

Intensyvi tris dienas trukusi sutelktinė neatrastos Saulės sistemos planetos paieška pateikė keturis galimus kandidatus. Projektą valdė Saiding Springso (Siding Spring) observatorija Nacionaliniame Australijos universitete (ANU).

Paieškoje dalyvavo apie 60 000 žmonų iš viso pasaulio. Buvo ne tik aptikti keturi galimi Devintosios planetos kandidatai, bet ir padėta klasifikuoti daugiau nei keturis milijonus kitų objektų. Dalyviai dirbo naudodamiesi Saiding Springso „SkyMapper“ teleskopo duomenimis. Projektui vadovavo ANU tyrėjas Bradas Tuckeris. Jo komanda sutiko, kad, nepaisant to, ar vienas iš keturių kandidatų iš tiesų yra paslaptingoji Devintoji planeta, projekto mokslinė vertė neabejotinai didelė.

Kiti tyrėjai antrina ANU komandai: astronomas Mike'as Brownas iš Kalifornijos technologijos instituto išreiškė paramą projektui.

2016 metais M.Brownas su kolega Konstantinu Batyginu atrado, kad kelių skirtingų Kuiperio juostos objektų trajektorijas veikia masyvus kūnas. Tai buvo netiesioginis įrodymas, kad Saulės sistemoje gerokai toliau už Plutoną egzistuoja didelė – Neptūno dydžio – planeta. Tačiau paslaptingosios planetos paieškos – nelengva užduotis. Pirmiausia ji tikriausiai 1000 kartų blankesnė už Plutoną. Tad tyrėjai turi sijoti senus duomenis ir atlikti naujus stebėjimus.

Čia pagelbėjo sutelktinis projektas: „Padedami dešimčių tūkstančių atsidavusių savanorių, peržiūrinčių šimtus tūkstančių „SkyMapper“ gautų atvaizdų, mažiau nei per tris dienas atlikome ketverių metų mokslinę analizę, – sakė B.Tuckeris. – Vienas savanorių, Toby Robertsas, atliko 12 000 klasifikacijų.“

ANU komanda tęs paiešką ir bandys patikrinti, ar aptikti kosminiai objektai iš tiesų yra Devintoji planeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.