Mėnulyje rado tai, kas iš pradžių buvo laikoma anomalija

Ilgą laiką buvo manoma, kad Mėnulyje vandens jei ir yra, tai nebent arti ašigalių esančiuose krateriuose, kur niekada nešviečia Saulė. Mėnulio susiformavimo modelis, pagal kurį mūsų palydovas atsirado, kai į jauną Žemę trenkėsi maždaug Marso dydžio kūnas Tėja, prognozavo tokias aukštas Mėnulį suformavusios medžiagos temperatūras, kad vanduo ten tiesiog negalėjo išsilaikyti. 

Mėnulio uolienuose aptikta vandens.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Mėnulio uolienuose aptikta vandens.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2017, 10:32 AM, atnaujinta Aug 1, 2017, 10:55 AM

„Apollo“ misijų astronautų pargabentuose mėginiuose buvo aptikta šiek tiek vandens molekulių, įkalintų uolienose, bet tai buvo laikoma anomalijomis. Vis dėlto dabar nauji stebėjimų duomenys, surinkti Indijos Mėnulio zondu „Chandrayaan-1“, parodė, kad vulkaninės kilmės uolienos Mėnulio paviršiuje sugeria daug tokių spindulių, kokius sugeria vandens ir hidroksilo molekulės. 

Tai reiškia, kad jose yra daug vandens – apie 150 milijonųjų dalių, arba 0,015% masės. Šios uolienos į paviršių buvo išmestos senovėje ugnikalnių išsiveržimų metu, taigi kadaise buvo Mėnulio mantijoje. Taigi, daug vandens turėtų būti ir Mėnulio mantijos uolienose o ateityje žmonės, gyvenansiantys stotyse Mėnulio paviršiuje, galės tas uolienas apdoroti ir iš jų išgauti vandenį. 

Tyrimo rezultatai publikuojami „Nature“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.