Šį mėnesį prasideda nauja kosminė era

Gruodžio mėnesį „SpaceX“ vėl siųs krovinių kapsulę į Tarptautinę kosminę stotį (TKS). Atrodytų, nieko čia naujo – tai jau tapo įprasta (nors ar prieš dešimtmetį kas būtų įsivaizdavę, kad kosminius krovinius gabens privati kompanija?), bet yra viena esminė detalė – šįkart krovinį kels raketa „Falcon 9“, kartą jau buvusi kosmose.

 NASA patvirtino, kad kitas krovinių papildymas į TKS vyks raketa, kuri jau kilo į kosmosą<br> AFP / Scanpix nuotr.
 NASA patvirtino, kad kitas krovinių papildymas į TKS vyks raketa, kuri jau kilo į kosmosą<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2017, 9:09 AM

Pačioje lapkričio pabaigoje NASA patvirtino, kad kitas krovinių papildymas į TKS vyks raketa, kuri jau kilo į kosmosą šių metų liepą. Atrodytų, menka detalė – bet iš tiesų tai svarbus pripažinimas, kad NASA pripažįsta daugkartinio raketų naudojimo technologiją.

Visus 2017-uosius „SpaceX“ įrodinėjo, kad raketos „Falcon 9“ gali būti panaudojamos dar kartą. Šiemet kompanija paleido jau tris tokias kartą panaudotas raketas, kurios į orbitą iškėlė palydovus, ir sėkmingai sugrįžo į Žemę, nusileisdamos ant specialiai pritaikytų laivų, plūduriuojančių jūroje. Šie sėkmingi nusileidimai atvėrė galimybę raketas panaudoti ir trečiąjį kartą – o gal ir dar daugiau.

Bet kol kas tik kelios kompanijos ryžosi pasinaudoti panaudotomis „SpaceX“ raketomis. Pionieriais tapo Liuksemburge įkurta kompanija SES, kovo mėnesį naudota „Falcon 9“ raketa sėkmingai iškėlusi palydovą „SES-10“. Birželio mėnesį jais pasekė bulgarai „Bulgaria Sat“, „EchoStar“ ir dar kartą – SAS.

Bet panašu, prie „SapceX“ paleidimo aikštelės jau po truputį rikiuojasi eilutė: čia panaudotomis (todėl žymiai pigesnėmis) raketomis nori pasinaudoti ir „Iridium“ (planuojamos dvi misijos, bus leidžiami palydovai „Iridium-4“ ir „iridium-5“), ir net Izraelio „Spacecom“, kartą jau nudegę tikrąja šio žodžio prasme – jų planuotas leisti palydovas AMOS-6 sudegė dar žemėje, garsiojo „SpaceX“ incidento metu 2016-ųjų rugsėjį, kai raketa užsidegė dar užpildymo kuru metu. Beje, tąkart „Spacecom“ pareiškė sieksianti arba 50 milijonų JAV dolerių kompensacijos arba nemokamo skrydžio „Falcon 9“ raketa, tad galiausiai, atrodo, pasirinko antrąjį variantą.

NASA kartą jau irgi naudojosi antrojo panaudojimo „SpaceX“ arsenalu – tik iki šiol tai buvo kapsulė „Dragon“. O štai dabar jau kils ir panaudota raketa – ir panašu, kad tai taps tikrai gera reklama „SpaceX“ kompanijai: Elono Musko projektas jau dabar turėjo kelis užsakymus iš JAV kariuomenės – gegužę nacionaliniam Žvalgybos biurui kėlė palydovą, o vėliau – ir įslaptintą kosminį lėktuvą „X-37B“ – o dabar tai taps dar labiau viliojančiu pasiūlymu.

„Kariuomenei, siekiant sumažinti kaštus, nepasinaudoti antrojo kilimo raketomis būtų tiesiog kvaila“ – „Bloomberg“ yra pareiškęs generolas Johnas W. „Jay“ Raymondas.

Parengta pagal „TheVerge“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.