Rusai lietuvių kosminiam ryšiui nebetrukdys

Rusija antradienį paleido krovinių kapsulę „Progress“ skrieti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), pranešė šalies kosmoso agentūra.

S.Kareiva: „Jei „Progress“ dabar jau pakilo sėkmingai ir viskas toliau vyksta pagal planą, tai reikštų ir tai, kad astronautai laikysis savo atnaujintos dienotvarkės, kurioje naujas kontakto su Lietuva laikas numatytas ir oficialiai patvirtintas trečiadienį.<br> NASA iliustr.
S.Kareiva: „Jei „Progress“ dabar jau pakilo sėkmingai ir viskas toliau vyksta pagal planą, tai reikštų ir tai, kad astronautai laikysis savo atnaujintos dienotvarkės, kurioje naujas kontakto su Lietuva laikas numatytas ir oficialiai patvirtintas trečiadienį.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2018, 7:33 PM

Dėl techninio gedimo raketos startas įvyko dviem dienomis vėliau nei planuota.

Pirmadienį Lrytas.lt rašė, kad kapsulė buvo paleista, ir jos vėlavimas sutrikdė numatytą Lietuvos moksleivių radijo ryšį su TKS. Paprašytas pakomentuoti skirtingą informaciją, techninis lietuvių ryšio tilto projekto vadovas Simonas Kareiva „Lietuvos rytui“ sakė:

„Kad išvengtume komunikacijos dviprasmybių, sekėme tik Mėgėjiško radijo ryšio su TKS (angl. Amateur Radio on the International Space Station, ARISS) grupės informaciją, todėl smulkios „Progress“ misijos eigos detalės mūsų nepasiekė – bet faktas tai, kad sustabdytas startas pakeitė TKS darbuotojų dienotvarkę, dėl ko ryšys ir neįvyko.“

Kad galiausiai „Progress“ pakilo, S.Kareiva laiko geru ženklu lietuviams: „Jei „Progress“ dabar jau pakilo sėkmingai ir viskas toliau vyksta pagal planą, tai reikštų ir tai, kad astronautai laikysis savo atnaujintos dienotvarkės, kurioje naujas kontakto su Lietuva laikas numatytas ir oficialiai patvirtintas trečiadienį. NASA kolegos mane telefonu patikino, kad tokie pasikeitimai ARISS programoje yra itin retas reiškinys“.

„Progress“ nešanti raketa „Sojuz“ pakilo iš apsnigto Baikonūro kosmodromo Kazachstane 11 val. 15 min. Maskvos (10 val. 15 min. Lietuvos) laiku ir po septynių minučių pasiekė numatytą tarpinę orbitą, nurodė agentūra „Roskosmos“.

Kapsulė TKS įgulai gabena sausųjų krovinių, degalų, vandens, deguonies ir oro.

Be to, ji skraidina įrangos eksperimentiniam projektui „ICARUS“ – smulkių skraidančių gyvūnų migracijos stebėjimų sistemai. Ši įranga bus sumontuota stoties išorėje.

Planuota, kad „Progress“ startuos sekmadienį, bet skrydis paskutinę minutę buvo atidėtas iki antradienio dėl gedimo, apie kurį išsamesnės informacijos nebuvo paskelbta.

Kosmoso pramonės šaltiniai Rusijos naujienų agentūroms pirmadienį sakė, kad reikėjo pakeisti „Sojuz“ raketos vidinį kompiuterį.

Incidento priežastys tiriamos.

Tikėtasi, kad „Sojuz“ per sekmadienio startą nuskraidins „Progress“ į TKS rekordiškai greitai, per kiek ilgiau negu tris valandas. „Roskosmos“ planavo panaudoti naują schemą, pagal kurią kapsulė turėjo susijungti su TKS tik du kartus apskriejusi aplink Žemę.

Vis dėlto antradienį Rusija dėl orbitų neatitikimo turėjo panaudoti įprastą dviejų dienų schemą. Taigi, kapsulė turėtų susijungti su stotimis ketvirtadienio popietę.

Lietuvių moksleivių radijo ryšio tiltas turi įvykti dar prieš kapsulei atvykstant į TKS – ryšio seansas paskirtas trečiadienį, 14 vl. 37 min. Lietuvos laiku.

Šiuo metu stoties įgulą sudaro šeši žmonės, tarp jų rusų kosmonautai Antonas Škaplerovas ir Aleksandras Misurkinas, japonas Norishige Kanai ir trys NASA astronautai: Markas Vande Hei, Scottas Tingle'as bei Joe Acaba. Su pastaruoju ir kalbėsis Lietuvos moksleiviai.

Anksčiau klestėjusi Rusijos pramonė pastaraisiais metais patyrė virtinę nesėkmių – buvo prarasta keletas palydovų ir kitų aparatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.