Lietuvių balsai skambėjo Tarptautinėje Kosminėje Stotyje

Prieš keletą mėnesių Tarptautinės Kosmoso Stoties (TKS) kosmonautai šnekėjosi su popiežiumi – o trečiadienio popietę ryšio seansą su didžiausia kosmine laboratorija turėjo ir Lietuvos moksleiviai.

2018 vasario 14-ąją Tarptautinėje Kosminėje Stotyje skambėjo lietuvių balsai.<br> NASA ir Adomo Rutkausko nuotr.
2018 vasario 14-ąją Tarptautinėje Kosminėje Stotyje skambėjo lietuvių balsai.<br> NASA ir Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-14 14:59, atnaujinta 2018-02-14 16:11

Tarptautinei kosmoso agentūrai “Amateur Radio on the International Space Station Europe” (“ARISS Europe”) 2017 m. gegužės mėn. buvo pateiktos 52 paraiškos iš Europos mokyklų. Iš jų atrinkta tik 10 projektų, o vienas jų – Vilniaus J.Basanavičiaus progimnazijos ir J.Basanavičiaus gimnazijos moksleivių edukacinis projektas.

Lietuvos moksleiviams ryšio seansas buvo paskirtas labai tiksliu organizacijos “ARISS Europe” paskirtu laiku vasario 12 dieną 14 val. 45 min., bet dėl pasikeitusio skrydžių grafiko įtakotų pokyčių TKS astronautų darbotvarkėje, tąkart ryšys nepavyko.

Dėl ko atsiprašymą lietuviams pateikė NASA ir ARISS, ir pasiūlė naują laiką - trečiadienį, 14 val. 37 min. Lietuvos laiku.

Įprastai balso ryšiai su Tarptautine kosmine stotimi ir kitais orbitoje skriejančiais palydovais užmezgami ne internetu, o radijo bangomis, tad moksleivių komandai talkino ir ryšio technika bei techniniu pasirengimu rūpinosi dvi radijo mėgėjų organizacijos – Vilniaus universiteto radijo klubas ir Lietuvos radijo mėgėjų draugija. Šios organizacijos nėra naujokės kosmoso srityje – jos abi prisidėjo ir prie vieno iš pirmųjų lietuviškų palydovų – „LituanicaSAT-1“ – misijos sėkmės.

20 klausimų

Trečiadienį ryšys kuo puikiausiai pavyko. Į lietuvių moksleivių klausimus iš Tarptautinės Kosminės stoties atsakinėjo NASA astronautas Josephas Acaba, esantis TKS nuo praėjusių metų rugsėjo.

Moksleiviai astronautui per dešimties minučių seansą uždavė 20 pačių įvairiausių klausimų. Lietuviai domėjosi, ką astronautas mano apie ISS bandytą pripučiamą aplinką, ar jie ryšio metu iš TKS mato Lietuvą, kokios ekstremaliausios situacijos būna TKS, ar tarp komandos narių nebūna nesutarpimų, koks bus pirmasis patiekalas, kurį į Žemę sugrįš suvalgys J.Acaba, su kokia praeities istorine asmenybe jis norėtų susitikti gyvai ir pan.

Su sėkmingu ryšio seansu lietuvius tumpąja žinute pasveikino NASA, o skambučiu - ARISS.

Pilno Lietuvos moksleivių ir astronauto pokalbio išrašą pateiksime artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.