Įtampos valandos: ar japonams pavyko nusileisti ant asteroido?

Penktadienį anksti ryte, 6 val. 5 min. Lietuvos laiku Japonijos zondas „Hayabusa2“, besisukantis apie 900 metrų skersmens asteroidą Ryugu nuo liepos pabaigos, paleido du mažus „asteroideigius“ „Minerva II1A” ir “Minerva II1B“. Operacija pradėta, kai motininis laivas buvo vos už 55 metrų nuo asteroido paviršiaus.

 „Hayabusa2“ šešėlis ant Ryugu paviršiaus.<br> JAXA nuotr.
 „Hayabusa2“ šešėlis ant Ryugu paviršiaus.<br> JAXA nuotr.
 Asteroideigiai „Minerva II1A” ir „Minerva II1B”.<br> JAXA iliustr.
 Asteroideigiai „Minerva II1A” ir „Minerva II1B”.<br> JAXA iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 4:39 PM, atnaujinta Sep 23, 2018, 7:38 AM

„Minerva II1” atsiskyrimas patvirtintas! Kosminio laivo būsena normali.“ – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Japonijos kosmoso agentūra JAXA. Ji taip pat patvirtino stiprų „Minerva II1” signalą jau po atsiskyrimo nuo motininio laivo, bet dėl asteroido sukimosi netrukus prarado ryšį dar iki tol, kol buvo persiųstos nusileidimo nuotraukos.

„Taip greičiausiai yra dėl Ryugu sukimosi, nes dabar „Minerva II1” yra tolimojoje asteroido pusėje“, – teigia JAXA atstovai.

Jei viskas vyks pagal planą, 1,1 kg svorio robotai prisijungs prie elitinio klubo – iki šiol vienintelis įrenginys, kuriam pavyko įvykdyti švelnų nusileidimą ant asteroido, buvo NASA’os „NEAR Shoemaker“, 2001 m. nusileidęs ant asteroido Eros ir pirmasis „Hayabusa“ zondas, kuris neilgai išbuvo ant zondo Itokawa paviršiaus 2005-aisiais. Dar viena panaši misija buvo sėkmingai įvykdyta 2014-aisiais m., kai Europos Kosmoso agentūros zondas „Rosetta“ ant kometos 67P/Churyumov-Gerasimenko nuleido modulį „Philae“.

„Minerva II1A” ir „Minerva II1B” yra 18x7 cm dydžio įrenginiai, prikimšti įvairios techninės įrangos – tokios, kaip temperatūros ir optiniai jutikliai, tad iš viso – 7 kameros. Ir nors “Hayabusa 2” kūrėjai aparatus vadina „asteroideigiais“ (angl. rovers), abu robotai ne važinės po asteroido kaip pavyzdžiui „Curiosity“ po Marsą, bet iš vienos vietos į kitą persikels šuoliais.

„Gravitacija Ryugu paviršiuje labai silpna, tad aparatai varomi ratais ar vikšrais pradėtų plūduriuoti vos įjungus variklius“, – aiškina misijos organizatoriai.

„Hayabusa2” misijos biudžetas – 150 mln. JAV dolerių. Į kosmosą ji pakilo 2014 m. gruodį.

Parengta pagal Space.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.