Unikali patirtis: persikelkite laiku į paskutiniąją „Apollo“ misiją

„Apollo 17” – tai paskutinioji misija, į Mėnulį gabenusi žmones.

 Viskas vienoje svetainėje, chronologiškai apimančioje daugiau nei 300 misijos valandų.<br> Svetainės ekrano nuotrauka.
 Viskas vienoje svetainėje, chronologiškai apimančioje daugiau nei 300 misijos valandų.<br> Svetainės ekrano nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 10:21 AM

Jos metu du amerikiečiai – Eugene’as A. Cernanas ir Harrison H. Schmittas tris dienas praleido Mėnulyje (trečiasis įgulos narys – Ronaldas E. Evansas – praleido komandiniame modulyje skriedamas aplink Mėnulį), čia tyrinėjo jo gruntą ir vulkaninę veiklą.

Ši misija sumušė net keturis rekordus: ilgiausiai trukusio nusileidimo Mėnulyje, ilgiausio bendro laiko, žmogaus praleisto už kosminio aparato ribų, didžiausio Mėnulio pavyzdžio paėmimo ir ilgiausio laiko, praleisto Mėnulio orbitoje. Tuo pačiu tai tapo pirmąja „Apollo“ misija, kurios startas Žemėje įvyko naktį, o taip pat paskutiniąją, kada žmogaus pilotuojamam skrydžiui buvo panaudota raketa „Saturn V“.

Šios misijos metu E.A.Cernanas Mėnulio regolite (purių medžiagų sluoksnyje, dengiančiame uolienas) įrašė savo dukters inicialus. Kadangi Mėnulyje nėra vėjo ar lietaus, kas greitu laiku sunaikintų tokį įrašą, tikėtina, kad jis Mėnulyje išliks labai ilgai.

Iš viso misija truko 12 dienų.

Kaip ir dvi prieš tai buvusios – „Apollo 15” ir “Apollo 16” – ši misija daugiau dėmesio skyrė ne technologinei, bet mokslinei pusei.

Ir svetainė Apollo17.org kviečia persikelti 46 metus į praeitį – į misijos startą 1972-ųjų gruodžio 7-osios naktį, kai „Saturn V“ spjaudydamasi liepsnomis šovė į dangų.

Unikalaus dizaino svetainė siūlo visos misijos eigą atkuriančius vaizdus ir multimediją, sujungtus chronologiškai. Filmuota pakilimo ir nusileidimo Mėnulyje medžiaga, astronautų ir misijos valdymo centro pokalbiai (ir jų išrašai) bei juokeliai, astronautų padarytos nuotraukos ir dar daug ko kito – viskas vienoje svetainėje, chronologiškai apimančioje daugiau nei 300 misijos valandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.