NASA ruošiasi žmonijos gelbėjimui: kosminis aparatas taranuos asteroidą

Žmonija vis dar nepasiruošusi asteroidų grėsmei – tačiau kosmoso agentūros parengė planus, kaip bandys technologiją, kuri vieną dieną gali mus išgelbėti. NASA ruošiasi pradėti projektą „DART“ – „Double Asteroid Redirection Test“ (liet. Dvigubo asteroido nukreipimo bandymą), kurio tikslas – 2022 m. spalio mėnesį tiesioginiu pataikymu į asteroidą pakoreguoti jo orbitą.

 Taikinys – dvigubas asteroidas Didymos, kas graikiškai reiškia „dvynį“.<br> NASA iliustr.
 Taikinys – dvigubas asteroidas Didymos, kas graikiškai reiškia „dvynį“.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2019, 8:17 PM

Taikinys – dvigubas asteroidas Didymos, kas graikiškai reiškia „dvynį“. Didymos skersmuo vos 800 metrų, bet jis turi ir savo palydovą-mėnulį, pravardžiuojamą Didynuliu (angl. Didymoon), o šio skersmuo – 160 metrų. DART siekia rėžtis į Didynulio paviršių ir sukurti pastebimą jo orbitos poslinkį. NASA patvirtino misijos galutinio projektavimo ir surinkimo etapą, ir startą 2021 m. birželio mėn.

Kosminis aparatas sveria 500 kilogramų, ir jei viskas bus gerai, trenksis į Didynulį 6 km per sekundę greičiu . Tai sukels 0,4 mm per sekundę asteroido palydovo greičio pasikeitimą. Mažytis pokytis – bet pakankamas, kad sukurtų reikšmingus pokyčius. Mokslininkų komanda apskaičiavo, kad dėl to Didynulio orbita pasikeis 10 minučių.

„DART“ iš pradžių buvo ambicingo tarptautinio projekto „AIDA“(angl. „Asteroid Impact and Deflection Assessment“) dalis. Originaliam plane buvo numatyti du erdvėlaiviai, AIM ir DART (žodžių žaismas: „aim“ anglų kalboje reškia „nusitaikyti“, „dart“ – smiginio strėlytę), ir AIM turėjo ištirti Didynulį o taip pat išmatuoti susidūrimą ir jo pasekmes. Deja, AIM buvo išbrauktas iš planų tada, kai Europos kosmoso agentūra atsiėmė paramą dėl finansavimo nesuderinamumo. Nuo to laiko misija buvo pakeista ir dabar vadinama „Hera“.

„Hera“ atliks tas pačias užduotis, bet pagal dabartinį tvarkaraštį atvyks prie Didymos jau tik DART, tad galės matuoti pokyčius, nutikusius jau tik po susidūrimo, o visa ankstesni duomenys bus stebimi teleskopais iš Žemės.

Ir „Hera“ skirs ne viena. Kartu su ja keliaus nu nanopalydovai „CubeSat“ (panašūs į pirmuosius Lietuvos palydovus). Misijos vertinimo komisija patvirtino savo galutinį pasirinkimą. Abu nanopalydovai pakrikštyti APEX (angl. Asteroid Prospection Explorer) – kuris tirs asteroido ir jo mėnulio paviršių – ir „Juventas“, kuris matuos gravitacinį lauką, vidinę struktūrą ir galiausiai net nusileis ant Didynulio.

„Idėja sukurti „CubeSat“ tolimojo kosmoso tyrimams yra palyginti nauja, tačiau neseniai įvykęs „InSight“ nusileidimas Marse pademonstravo, kad tai yra įmanoma – pora tokių nanopalydovų sugebėjo persiųsti radijo signalus atgal į Žemę, taip pat ir Raudonosios planetos vaizdus, – sakė „Hera“ vyriausiasis inžinierius Paolo Martino.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.