Žemę perlies elektromagnetinis Saulės pliūpsnis

Šeštadienio vakarą, apie 17 val. Lietuvos laiku Žemę pasieks elektromagnetinis Saulės pliūpsnis, o nuo 20 val. iki 23 val. nakties geomagnetinė audra pasieks savo piką.

 Smarkios elektromagnetinės bangos gali pažeisti elektroninius prietaisus ir paveikti žmonių savijautą.<br> 123RF iliustr.
 Smarkios elektromagnetinės bangos gali pažeisti elektroninius prietaisus ir paveikti žmonių savijautą.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-22 18:55, atnaujinta 2019-03-23 10:53

Banga turėtų nuslopti apie 8 val. sekmadienį ryte.

Smarkios elektromagnetinės bangos gali pažeisti elektroninius prietaisus (ypač – dirbtinius Žemės palydovus, kurių nesaugo Žemės magnetinis laukas), gali sutrikti GPS navigacija, taip pat toks reiškinys gali paveikti žmonių savijautą (ypač ligoniams ar jautresniems).

Didžiausia užfiksuota elektromagnetinė audra buvo nutikusi 1859-aisiais metais – ji buvo tokia stipri, kad Europoje ir Šiaurės Amerikoje sutrikdė telegrafo darbą, o keli telegrafistai, tuo metu bandę dirbti savo įrenginiais, net patyrė elektros smūgius. Įdomu tai, kad panašaus stiprumo saulės pliūpsnis nutiko ir 2012-aisiais – bet tąkart jis nekliudė Žemės orbitos. 1989-aisiais geomagnetinė audra sutrukdė elektros tiekimą didelėje Kvebeko dalyje (Kanada).

Laimei, šio savaitgalio elektromagnetinis Saulės pliūpsnis bus pakankamai silpnas – JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (angl. National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) duomenimis, tik pasiekusi Žemę, ji bus paties mažiausio G1 stiprumo, o piko metu pasieks tik G2 stiprumą. Visa tai elektromagnetinių audrų skalėje reiškia mažą intensyvumą. G1 audra laikoma „silpna“, G2 – „vidutine“, G3 – stipria, G4 – labai stipria, o G5 – ekstremalia.

G1 audros atveju gali nutikti silpni elektros tinklo svyravimai, toks reiškinys gali kažkiek paliesti migruojančius gyvūnus, dideliame aukštyje gali matytis Šiaurės pašvaistė.

G2 audros atveju didelį plotą apimančiuose elektros tinkluose gali atsirasti įtampos svyravimų, ilgai trunkanti tokia audra gali sukelti žalą transformacinėje įrangoje, kosmose veikiantiems įrenginiams gali prireikti papildomų korekcijų. Didesniame aukštyje taip pat gali sutrikti aukšto dažnio radijo ryšys, o Šiaurės pašvaistė gali pasiekti 55 laipsnių platumą (taigi, jau gali būti matoma šiaurinėje Lietuvoje).

Žmonių savijautai šio savaitgalio audra neturėtų daryti įtakos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.