Užfiksuotas reiškinys, kuris astronomams atrodė neįmanomas

Astronomai iki šiol manė, kad tokių galingų supernovų negali būti, tačiau pasirodo, kad jie stipriai klydo. Šis sprogimas pateisina priešdėlį "super" žodyje supernova. Sprogimas už maždaug 4,5 milijonų šviesmečių paskleidė maždaug 10 kartų daugiau energijos, nei per visą egzistavimą paskleis Saulė, todėl ši supernova yra galingiauisa kada nors užfiksuota.

Astronomai iki šiol manė, kad tokių galingų supernovų negali būti, tačiau pasirodo, kad jie stipriai klydo. <br>123rf iliustr. 
Astronomai iki šiol manė, kad tokių galingų supernovų negali būti, tačiau pasirodo, kad jie stipriai klydo. <br>123rf iliustr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2020, 9:34 AM

"Iki šiol nebuvo aišku, ar tokie galingi sprogimai iš viso yra įmanomi", - teigia Edas Bergeris iš Harvard-Smithsonian astrofizikos centro Kembridže.

Jis su kolegomis šią supernovą atrado naudodami Panoraminės apžvalgos teleskopą (angl. Panoramic Survey Telescope) ir Spartaus atsako sistemą (angl. Rapid Response System) Havajuose. Supernova buvo pavadinta SN2016aps.

Be to, ši supernova yra ne tik galingiausia kada nors užfiksuota, bet ir ilgiausiai trunkanti.

"Aptikome ją daugiau nei prieš trejus metus ir iki šiol ją stebime. Įprastai supernovas matome tik kelis mėnesius", - sako E.Bergeris.

 Kadangi šis sprogimas yra toks ryškus, gali būti, kad kada nors aptiksime ir dar toliau vykstančių žvaigždių žūtis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.