Astronautai atidarė liuką tarp erdvėlaivio „Crew Dragon“ ir Tarptautinės kosminės stoties

Naujasis amerikiečių pilotuojamas erdvėlaivis „Crew Dragon“ sekmadienį prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties.

 Naujasis amerikiečių pilotuojamas erdvėlaivis „Crew Dragon“ sekmadienį prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 Naujasis amerikiečių pilotuojamas erdvėlaivis „Crew Dragon“ sekmadienį prisijungė prie Tarptautinės kosminės stoties.<br> Imago / Scanpix nuotr.
„SpaceX“ kosminis laivas „Crew Dragon“ su dviem astronautais šeštadienį sėkmingai startavo į orbitą bandomajam skrydžiui.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
„SpaceX“ kosminis laivas „Crew Dragon“ su dviem astronautais šeštadienį sėkmingai startavo į orbitą bandomajam skrydžiui.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
„SpaceX“ kosminis laivas „Crew Dragon“ su dviem astronautais šeštadienį sėkmingai startavo į orbitą bandomajam skrydžiui.<br>AP/Scanpix nuotr.
„SpaceX“ kosminis laivas „Crew Dragon“ su dviem astronautais šeštadienį sėkmingai startavo į orbitą bandomajam skrydžiui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2020, 5:48 PM, atnaujinta Jun 1, 2020, 11:39 AM

Kapsulė su dviem astronautais prie TSK prisijungė 17.22 val. Lietuvos laiku.

Naujasis amerikiečių pilotuojamas bendrovės „SpaceXkosminis laivas „Crew Dragon“ su dviem astronautais šeštadienį sėkmingai startavo į orbitą bandomajam skrydžiui. Kosminį laivą iškėlė raketa-nešėja „Falcon 9“ iš Kanavero kyšulyje, Floridoje, esančio kosmodromo.

Tai pirmasis amerikiečių pilotuojamo erdvėlaivio skrydis nuo 2011 metų, kuomet buvo nutraukta JAV daugkartinio naudojimo kosminių lėktuvų programa.

Astronautai atidarė liuką tarp erdvėlaivio „Crew Dragon“ ir Tarptautinės kosminės stoties

JAV erdvėlaiviui „Crew Dragon“ sekmadienį prisijungus prie Tarptautinės kosminės stoties (TKS), astronautai atliko baigiamuosius pasirengimo veiksmus, prieš įžengdami į TKS per laivus skiriantį liuką.

Liukas atidarytas 20.02 val. Lietuvos laiku, astronautams Bobui Behnkenui ir Dougui Hurley rengiantis patekti į stotį.

Jie taps pirmaisiais JAV astronautais, po devynerių metų pertraukos pasiekę TKS amerikiečių kosminiu laivu.

Ši „Crew Dragon“ misija yra paskutinis rimtas erdvėlaivio išbandymas prieš jo NASA sertifikavimą reguliariems komerciniams pilotuojamiems skrydžiams į TKS. Praėjusių metų kovą toks pat erdvėlaivis atliko sėkmingą bepilotį skrydį į TKS.

Įžengė į stotį

Erdvėlaivio liukas buvo atidarytas 13 val. 2 min. JAV Rytų pakrantės (20 val. 2 min. Lietuvos) laiku. Tuo metu B.Behnkenas ir D.Hurley atliko baigiamąsias procedūras ir maždaug po 20 minučių perėjo į TKS.

Naujuosius įgulos narius pasitiko jų tėvynainis amerikietis Chrisas Cassidy ir du Rusijos astronautai – Anatolijus Ivanišinas ir Ivanas Vagneris.

Visi penki TKS įgulos nariai pozavo nuotraukoms. Vėliau NASA vadovas Jimas Bridenstine'as susisiekė su astronautais iš skrydžių valdymo centro Hjustone.

„Sveiki atvykę, Bobai ir Dougai, – sakė J. Bridenstine'as. – Pasakysiu jums, kad visas pasaulis matė šią misiją, ir labai, labai didžiuojamės viskuo, ką padarėte dėl mūsų šalies.“

„Nuostabu, kad Jungtinės Valstijos grįžo prie pilotuojamųjų skrydžių, ir iš tikrųjų džiaugiamės, kad esame šiame didingame komplekse“, – atsakė D.Hurley.

Rusijos kosminės programos vadovas Dmitrijus Rogozinas irgi pasveikino tiek NASA, tiek Eloną Muską, erdvėlaivį „Crew Dragon“ sukūrusios aerokosminių technologijų bendrovės „SpaceX“ įkūrėją.

Kapsulė per 19 valandų pasivijo orbitinę stotį, skriejančią iki 28 tūkst. km per valandą greičiu, atsargiai prie jos priartėjo ir lėtai su ja susijungė per rizikingą procedūrą, įvykusią TKS skriejant virš šiaurės Kinijos.

Pandemija ir protestai

Per savo misiją B.Behnkenas ir D.Hurley atliks papildomų kapsulės patikrinimų, kad patvirtintų jos tinkamumą naudoti, Jungtinėms Valstijoms nutarus patikėti komerciniam sektoriui krovinių ir astronautų gabenimą į TKS.

Nuo 2011 metų, kai buvo užbaigta daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa, JAV kosmoso agentūra skraidinant astronautus į TKS buvo priklausoma nuo Rusijos erdvėlaivių „Sojuz“. Anksčiau buvo planuota, kad alternatyva „Space Shuttle“ atsiras jau 2015 metais.

Jungtinės Valstijos sudarė apie 7 mlrd. dolerių vertės sutartis su „SpaceX“ ir aerokosminių technologijų milžine „Boeing“ dėl „kosminio taksi“ paslaugų.

Tačiau „Boeing“ programa patyrė skaudų smūgį po pernai surengto jos kosminės kapsulės nesėkmingo bandomojo skrydžio. Dėl šios priežasties „SpaceX“, įkurta tik 2002 metais, tapo aiškia programos favorite.

Kapsulė „Crew Dragon“ buvo paleista pasaulyje susiklosčius sunkiai padėčiai dėl koronaviruso pandemijos, taip pat Jungtinėse Valstijose įsiplieskus dideliems protestams dėl vieno juodaodžio mirties Mineapolyje, kai baltieji policininkai panaudojo šiurkščią jėgą prieš areštuojamą vyrą.

Kalbėdamasis su J. Bridenstine'u D.Hurley išreiškė viltį, kad jų skrydis įkvėps Amerikos jaunimą.

Tačiau per „Twitter“ daugelis vartotojų dalijosi daina „Whitey On The Moon“ („Baltasis Mėnulyje“), išleista Gilo Scotto-Herono 1970-aisiais, praėjus metams po „Apollo 11“ skrydžio į Mėnulį.

Šios dainos tekste Amerikos juodaodžių patiriamas neteisingumas ir sunkios ekonominės sąlygos sugretinamos su milžiniškomis išlaidomis kosmoso programai finansuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.