Spalis žada įspūdingus reginius danguje

Pasiruoškite pažvelgti į pirmąją iš dviejų pilnačių, šiemet nušviesiančių spalio mėnesio padangę. Pirmoji užsižiebs ketvirtadienio vakare, o antroji baugius atspindžius kurs kaip tik per Heloviną – spalio 31 d.

 Kiti spalio 1-osios pilnaties pavadinimai yra Kelionių pilnatis, Mirštančios žolės pilnatis ir Rausvoji arba Kruvinoji pilnatis (pagal indėnų algonkinų gentis, gyvenusias Amerikos šiaurės rytuose) (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Kiti spalio 1-osios pilnaties pavadinimai yra Kelionių pilnatis, Mirštančios žolės pilnatis ir Rausvoji arba Kruvinoji pilnatis (pagal indėnų algonkinų gentis, gyvenusias Amerikos šiaurės rytuose) (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2020, 7:08 PM, atnaujinta Oct 2, 2020, 5:00 PM

Dvi pilnatys per mėnesį – tai gana retas reiškinys. Tokiais atvejais kaip šis antroji pilnatis vadinama Mėlynąja pilnatimi – nors žinoma, iš tiesų Mėnulio šviesos spalva nesikeičia (Mėnulis mėlynu gali atrodyti tik tada, kai Žemės atmosferoje būna didelius dalelių kiekis – pavyzdžiui dulkės po ugnikalnio išsiveržimo, kurios išsklaido skirtingus šviesos bangos ilgius).

Dar Mėlynąja pilnatimi šis reiškinys vadinamas tada, kai nutinka trečia iš keturių metų laiko pilnačių.

Norėdami pamatyti ketvirtadienio pilnatį, dar vadinamą Derliaus pilnatimi (angl. Harvest Moon), galite užsistatyti priminimą 19 val. 22 min.: būtent tada Žemės palydovas rytuose pakils virš horizonto. Nors žinoma, pilnatis – jei tik ten, kur esate, jos neužstos debesys – turėtų matytis iki beveik pusės septintos ryto – ir tai turėtų tęstis tris naktis, iki spalio 3 d.

Derliaus pilnatis istoriškai yra susijusi su metų laiku, kai derliaus tvarkymo darbams užsitęsus, ūkininkams tekdavo pasikliauti ir mėnesiena. Iš tiesų šis pilnaties pavadinimas turi gilias europietiškas šaknis: pirmąkart jis buvo paminėtas 1706 m. išleistame Oksfordo anglų kalbos žodyne.

Daugumą metų Derliaus pilnatis nušvinta rugsėjį, tačiau šiemet ji nušvies spalio dangų – būtent spalio pilnatis yra arčiausiai rudens lygiadienio, kuris šiemet nutiko rugsėjo 22 d. (todėl rugsėjo pilnaties pavadinimas buvo „kukurūzų pilnatis“).

Kiti spalio 1-osios pilnaties pavadinimai yra Kelionių pilnatis, Mirštančios žolės pilnatis ir Rausvoji arba Kruvinoji pilnatis (pagal indėnų algonkinų gentis, gyvenusias Amerikos šiaurės rytuose). Ši pilnatis taip pat atitinka rudenines ir derliaus šventes Azijoje, įskaitant Mėnulio šventę Kinijoje ir Chuseoko šventę Korėjoje, kuri švenčiama miesto gyventojams grįžus į savo gimtąjį miestą ir simboliškai išreiškiant pagarbą protėvių dvasioms.

Tuo tarpu Mėlynoji pilnatis per Heloviną Lietuvoje patekės 17 val. 05 min. Beje, tai bus pirmas atvejis JAV, kai vaikai nevaikščios nuo durų iki durų prašydami saldainių – JAV Nacionaliniai ligų kontrolės ir prevencijos centrai perspėja, kad turint omenyje COVID-19 kontekstą, tai būtų labai nesaugu.

Mėgėjai žvalgytis po dangų šį mėnesį turės ir daugiau progų aukštyn pakelti akis. Pavyzdžiui, NASA sako, kad spalio 17 ar 18 d. galbūt bus įmanoma dar kartą pamatyti kometą C/2020 P1 (NEOWISE).

Šiomis dienomis artimiausiame Žemei taške yra ir Marsas – dėl to net ir su vidutinio galingumo mėgėjišku teleskopu įmanoma jame įžiūrėti ledo kepurę. Po spalio 13 atstumas nuo mūsų iki Marso pradės didėti ir į opoziciją jis grįš tik 2022 metų gruodį.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.