Į TKS išskrido du kosmonautai ir NASA astronautė

Du kosmonautai ir NASA astronautė trečiadienį išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) rusišku erdvėlaiviu „Sojuz“.

Du kosmonautai ir NASA astronautė trečiadienį išskrido į Tarptautinę kosminę stotį.<br>NASA nuotr.
Du kosmonautai ir NASA astronautė trečiadienį išskrido į Tarptautinę kosminę stotį.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2020, 10:55 AM, atnaujinta Oct 15, 2020, 8:18 AM

Tai yra pirmasis toks skrydis po to, kai anksčiau šiemet JAV erdvėlaivis pirmąkart per beveik dešimtmetį nugabeno astronautų įgulą į TKS.

Erdvėlaivis pakilo 5 val. 45 min. Grinvičo (8 val. 45 min. Lietuvos) laiku iš Rusijos naudojamo Baikonuro kosmodromo Kazachstane. Jo įgulą sudaro amerikietė Kathleen Rubins ir Rusijos kosmonautai Sergejus Ryžikovas bei Sergejus Kudis- Sverčkovas.

NASA televizijos komentatorius, remdamasis rusų misijos kontrolierių ir įgulos bendravimu, teigė, kad viskas vyko normaliai, o „Roskosmos“ nurodė, kad kapsulė sėkmingai pateko į orbitą.

Tai pirmas žmonių skrydis į TKS, truksiantis tik kiek ilgiau nei tris valandas iki kapsulės susijungimo su stotimi. Naujasis skrydžio planas yra dvigubai trumpesnis už standartines keliones į orbitinę laboratoriją.

Anksčiau šis planas, kuriam iki susijungimo su TKS reikia tik dviejų orbitų, buvo taikomas tik nepilotuojamiems krovininio erdvėlaivio „Progress“ skrydžiams.

Trečiadienio skrydis surengtas tarp dviejų „SpaceX“ skrydžių – pirmųjų nuo 2011 metų NASA prižiūrimų pilotuojamų kosminių kelionių į TKS.

Iki gegužės 30-osios, kai į TKS atvyko JAV astronautai Robertas Behnkenas ir Dougas Hurley, Rusija ir Baikonuras pelnėsi iš pilotuojamų misijų į TKS monopolio.

Šie du NASA astronautai rugpjūčio 2-ąją sėkmingai sugrįžo į Žemę, o kitas „SpaceX“ skrydis, kurio metu įgula nuskris pusmečio darbui TKS, planuojama kitą mėnesį.

Privačių žaidėjų „SpaceX“ ir „Boeing“ atsiradimas pakurstė kalbas apie naujas valstybių „kosmines varžybas“.

Tačiau į TKS skraidantys vyrai ir moterys neteikia didelės reikšmės kalboms apie konkurenciją ir vietoje to akcentuoja kosminių kelionių savybę suburti konkuruojančias valstybes bendram reikalui.

Antradienį prieš startą surengtoje spaudos konferencijoje K. Rubins „SpaceX“ skrydžio tiesiogiai nepaminėjo, kai jos buvo paklausta, kaip ji jaučiasi prasidėjus naujai kosminių skrydžių erai.

„Nesirenkame savo starto datos ar to, kas įvyksta stotyje, bet tikrai jaučiuosi nepaprastai laiminga, kad būsiu stotyje... per šiuos įvykius“, – sakė astronautė, trečiadienį švenčianti savo 42-ąjį gimtadienį.

TKS, kurioje nuo 2000-ųjų nuolat būna žmonių, yra retas Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo pavyzdys, tačiau gali būti, kad prasideda jau paskutinis šio projekto dešimtmetis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?