Naujas prezidentas – nauji planai skrydžiui į Mėnulį?

Sausio 20 dieną bus inauguruotas naujasis JAV prezidentas Joe Bidenas. Prezidento pasikeitimas JAV paprastai reiškia ir pokyčius įvairių valstybės institucijų politikoje. Ne išimtis ir NASA.

 Prezidento pasikeitimas JAV paprastai reiškia ir pokyčius įvairių valstybės institucijų politikoje. Ne išimtis ir NASA.<br> 123rf iliustr, lrytas.lt mont.
 Prezidento pasikeitimas JAV paprastai reiškia ir pokyčius įvairių valstybės institucijų politikoje. Ne išimtis ir NASA.<br> 123rf iliustr, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 8:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2021, 9:12 AM

Anksčiau skirtingos administracijos vis keisdavo NASA prioritetus, kur skraidinti žmones: George'as Bushas kalbėjo apie Mėnulį, Barackas Obama – apie Marsą, Donaldas Trumpas – vėl apie Mėnulį. Būtent D.Trumpo administracija oficialiai paskelbė apie „Artemis“ programą, kurios iškeltas tikslas – vėl nuskraidinti žmones į Mėnulį iki 2024 metų.

Jau kurį laiką ekspertai kalba, kad ši data atrodo gana nerealistiška. Ji buvo parinkta labiau dėl politinių, o ne dėl mokslinių priežasčių. Dabar jau beveik neabejojama, kad Joe Bidenas žmonių nusileidimo datą pavėlins bent keletu metų. Tiesa, kartu pabrėžiama, kad pati „Artemis“ programa, kaip ir su ja susiję „Space Launch System“ raketos bei „Orion“ įgulos kapsulės vystymo darbai tikrai nebus nutraukti.

Nors pats prezidentas dar nepasakė nieko konkretaus apie planus NASA atžvilgiu, jo partijos rinkiminėje programoje buvo nurodyta žmonių skrydžių į kosmosą svarba, o taip pat pabrėžiama, kad Mėnulis yra tik žingsnis žmonių kelyje toliau – į Marsą. Taigi, gali būti, kad „Artemis“ taps pirmuoju ilgesnės kosmoso tyrimų programos etapu.

Nukėlus „Artemis“ tikslus keletu metų į ateitį, NASA galės kitaip perskirstyti biudžetą, jame turėtų atsirasti lėšų Žemės stebėjimų programos plėtojimui. Šis NASA darbų komponentas buvo gerokai apribotas D.Trumpo kadencijos metu, o J.Bidenas bei Demokratų partija kaip tik iškėlė klimato kaitos tyrimus ir mažinimą kaip vieną prioritetų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.