Europos kosmoso agentūra paskelbė ypatingą misiją – toks palydovas atliks išskirtinę užduotį

Prieš porą dešimtmečių sugalvoti ir pastaruoju metu vis labiau populiarėjantys „kubiniai palydovai“ (angl. CubeSats) naudojami vis įvairesnėms misijoms. Dažniausiai jie pasitarnauja eksperimentinių technologijų bandymams, mat pagaminti tokį palydovą yra daug pigiau, nei didelį.

 Misijos taikinys bus nedidelis ir greitai besisukantis asteroidas, nuo Žemės nutolęs iki 150 milijonų kilometrų – maždaug tiek pat, kiek ir Saulė.<br> ESA iliustr.
 Misijos taikinys bus nedidelis ir greitai besisukantis asteroidas, nuo Žemės nutolęs iki 150 milijonų kilometrų – maždaug tiek pat, kiek ir Saulė.<br> ESA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 8:32 PM

Įprastai „kubinių palydovų“ misijos vykdomos Žemės orbitoje, nes nuskristi kur nors toliau jiems nepakanka kuro. Tiesa, 2018 metais du tokie palydovai – „MarCO-A“ ir „MarCO-B“ – kartu su NASA zondu „InSight“ skrido į Marsą ir padėjo stebėti pastarojo nusileidimą. Vis dėlto, juos į tarpplanetinę trajektoriją išvedė raketa-nešėja, pasiuntusi į kelionę ir patį „InSight“.

Dabar Europos kosmoso agentūra paskelbė apie misiją „M-Argo“ – pirmąjį „kubinį palydovą“, kuris tarpplanetinius atstumus skris varomas vien savo galia.

„M-Argo“ turėtų būti palyginus didelis kubas – jį sudarys dvylika 10 cm kraštinės ilgio kubų, sujungtų į vieną sistemą. Paprastai kubiniai palydovai būna sudaryti iš šešių ar mažiau kubų. Misijos koncepcija vystoma nuo 2017 metų, bet dabar paskelbta, kad ji tikrai turėtų išskristi 2024-ųjų gegužę.

Planuojama, kad „M-Argo“ pakils į orbitą kartu su kokia nors didesne misija – tačiau į tarpplanetinę kelionę leisis naudodamas vien savo elektrinį variklį.

Misijos taikinys bus nedidelis ir greitai besisukantis asteroidas, nuo Žemės nutolęs iki 150 milijonų kilometrų – maždaug tiek pat, kiek ir Saulė. Apskritai asteroidų, kuriuos galėtų pasiekti misija, žinoma daugiau nei 700 tūkstanči -, bet iš jų buvo atrinkti penki įdomiausi.

Galutinai misijos tikslas bus išrinktas artėjant skrydžio datai. Apie tokius asteroidus žinoma labai mažai, taigi „M-Argo“ misija būtų skirta ne tik technologijų demonstravimui, bet ir žinių apie mažuosius Saulės sistemos kūnus praplėtimui.

Daugiau apie misiją galima rasti ESA tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.