Kaip atskirti, ar nuo žemės pakelta dulkelė yra kosminė?

Į Žemę nuolat krenta kosminės dulkės ir didesni objektai – meteoroidai. Bet koks jų srautas pasiekia planetos paviršių, pasakyti sudėtinga. Dulkės formuojasi ir Žemėje – ir dėl žmonių veiklos, ir dėl natūralių erozijos bei vulkaninių procesų. Taigi kaip atskirti, ar nuo žemės pakelta dulkelė yra kosminė?

 Dulkės formuojasi ir Žemėje – ir dėl žmonių veiklos, ir dėl natūralių erozijos bei vulkaninių procesų. Taigi kaip atskirti, ar nuo žemės pakelta dulkelė yra kosminė? (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Dulkės formuojasi ir Žemėje – ir dėl žmonių veiklos, ir dėl natūralių erozijos bei vulkaninių procesų. Taigi kaip atskirti, ar nuo žemės pakelta dulkelė yra kosminė? (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2021, 2:46 PM, atnaujinta Apr 25, 2021, 2:48 PM

Naujo tyrimo autoriai kosminių dulkių paieškoms pasirinko turbūt švariausią vietą Žemėje – Antarktidą. Du dešimtmečius prie bendros Prancūzijos ir Italijos tyrimų stoties „Concordia“ specialiose tranšėjose buvo renkamos dulkės ir analizuojama jų sandara.

Apskaičiuota, kad vidutiniškai į vieną kvadratinį kilometrą Žemės paviršiaus ploto kasmet nukrenta apie devynis gramus kosminių dulkių. Per visą planetos plotą tai sudaro 5200 tonų per metus. Būtent tokios dulkės sudaro pagrindinį Žemę pasiekiančios kosminės medžiagos kiekį. Palyginimui – meteoritų kasmet nukrenta mažiau nei 10 tonų.

Tokį rezultatą paaiškinti nesunku – stambūs objektai atmosferoje sudega, o mikrometrų dydžio dulkės, dažnai atskilusios nuo tų pačių objektų, ima judėti kartu su oro masėmis ir ant Žemės nusėda palengva. Dulkių sandara leidžia spręsti, kad 80 proc. jų atlėkė iš kometų, o likusios – iš asteroidų.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Earth and Planetary Science Letters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.