Danguje pamatėte skriejančią virtinę švytinčių taškų? Ne, tai – ne NSO

Stripeikių senovinės bitininkystės muziejaus direktorė Danutė Indrašienė savo „Facebook“ paskyroje parašė apie antradienio naktį danguje stebėtą „stebuklą“. Ji rašo: „Apie 23.30 danguje pamatėm stebuklą, tikrai niekada nematytą vaizdą. Tik fotografuojant matyto įspūdingumo nesijaučia, bet žinančiai akiai, matyt, pakanka, kad pasakytų kas čia buvo. Gal dar kas nors matėt tą patį? Didžiulė gausa vienas paskui kitą tiesia trajektorija judančių ir šviečiančių objektų, veiksmas truko ilgai, garso jokio tik judanti šviesa, vaizdas panašus, lyg palydovai keliautų. Žiūrėjom galvas užvertę ir nesupratom – kokį mes čia reiškinį regim, kokio įvykio liudininkai esam. Visada verta panaktinėti.“

 „Starlink“ - tai šiek tiek kontraversiškas išradimas, sukurtas privačios JAV astronautikos bendrovės „SpaceX“, siekiant užtikrinti internetinę prieigą bet kurioje mūsų planetos vietoje.<br> starwalk.space nuotr.
 „Starlink“ - tai šiek tiek kontraversiškas išradimas, sukurtas privačios JAV astronautikos bendrovės „SpaceX“, siekiant užtikrinti internetinę prieigą bet kurioje mūsų planetos vietoje.<br> starwalk.space nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Baltakis

May 14, 2021, 9:09 AM

Kai kam gal pirma mintis – NSO (neatpažinti skraidantys objektai). Tačiau tam yra paaiškinimas.

Ar jau girdėjote apie „Starlink“ palydovus? Tai šiek tiek kontraversiškas išradimas, sukurtas privačios JAV astronautikos bendrovės „SpaceX“, siekiant užtikrinti internetinę prieigą bet kurioje mūsų planetos vietoje – ir galutiniame projekte numatyta sukurti 42 000 palydovų flotilę. Kai kurie jų netgi yra šiek tiek ryškesni už Veneros planetą. Tokių palydovų „traukinį“ sudaro apie 30 palydovų.

Projektą „SpaceX“ vadovo Elon Musk įkurta bendrovė pradėjo kurti 2015 m. Projektinė dokumentacija iškelti į orbitą apie 12 tūkst. palydovų iki 2020 m. vidurio buvo parengta 2017 m. Bandomieji prototipai sėkmingai paleisti 2018 m.

2019 m. gegužės 24 d. bendrovė „SpaceX“ paleido raketą „Falcon 9“, iškėlusią į orbitą pirmuosius 60 palydovų. Kiekvienas iš šios partijos „Starlink“ palydovų svėrė po 227 kg. Bendra išskraidinto krovinio masė siekė 18,5 t – ir buvo didžiausia, iki šiol iškelta „SpaceX“ raketos. 440 km aukštyje pradėti leisti palydovai vėliau įjungė manevrinius variklius ir užėmė savo vietas gana žemoje orbitoje – 550 km aukštyje. Palydovai skrieja šiek tiek aukščiau nei Tarptautinė kosminė stotis, bet daug žemiau, nei dauguma kitų palydovų. Iki 2021 m. gegužės 9 d. buvo paleistos 27 sėkmingos misijos, kurių kiekviena į orbitą išleido po 60 mažųjų palydovų. Tuo metu iš viso orbitoje veikė 1615 palydovai.

Tačiau tokia „StarLink“ veikla patinka ne visiems – ir tarp nepatenkintųjų yra ir mokslininkų: pavyzdžiui, ryškūs per dangaus skliautą skriejantys palydovai trukdo antžeminius astronomų stebėjimus.

Kada galima pamatyti „Starlink“ palydovų grandinę? Jų buvimo vietą galima pasitikrinti svetainėje „Find Starlink“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.