Į kosmosą kils Lietuvos vėliava

Likus savaitei iki starto, „SpaceX“ pradėjo paskutiniuosius pasiruošimo darbus pirmajai civilių asmenų ekspedicijai aplink Žemės orbitą – „Inspiration4“. Įgulos vadovas – patyręs pilotas ir verslininkas Jaredas Isaacmanas – kosminių lauktuvių žada ir Lietuvai, kurioje veikia jo kompanijos programinės įrangos kūrimo ir klientų aptarnavimo centras – „Shift4 Payments Lithuania“.

 Tai bus pirmoji tokio dydžio šalies vėliava, apskriejusi Žemės orbitą.<br> 123rf iliustr.
 Tai bus pirmoji tokio dydžio šalies vėliava, apskriejusi Žemės orbitą.<br> 123rf iliustr.
  „Shift4“ nuotr.
  „Shift4“ nuotr.
  „Shift4“ nuotr.
  „Shift4“ nuotr.
 Molėtų entokosmologijos muziejus.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
 Molėtų entokosmologijos muziejus.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
 Molėtų entokosmologijos muziejus.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
 Molėtų entokosmologijos muziejus.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
 Molėtų entokosmologijos muziejus.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
 Molėtų entokosmologijos muziejus.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
 Etnokosmologijos muziejaus vadovas Linas Šmigelskas.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
 Etnokosmologijos muziejaus vadovas Linas Šmigelskas.<br>  Molėtų entokosmologijos muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 8, 2021, 10:21 AM, atnaujinta Sep 8, 2021, 1:13 PM

Keturių civilių pilotuojamas erdvėlaivis „Dragon“ rugsėjo 15 d. NASA nustatytu laiku planuoja kilti iš Kenedžio kosminių skrydžių centro Floridoje ir kelias dienas skries aplink mūsų planetą. Kartu su savimi į orbitą „Shift4“ vadovas pasiims ir 1 x 1,5 m dydžio Lietuvos vėliavą, kuri vėliau bus perduota ekspozicijai į Lietuvos etnokosmologijos muziejų Molėtuose.

Tai bus pirmoji tokio dydžio šalies vėliava, apskriejusi Žemės orbitą. Lietuvos etnokosmologijos muziejaus vadovas Linas Šmigelskas džiaugiasi, kad seniai turėta idėja pagaliau bus įgyvendinta.

„Seniai svajojau apie Lietuvos trispalvės išskleidimą kosmose. Tai bus atlikta pirmą kartą. Šitaip bus pagerbti ne tik „Shift4 Payments“ kompanijos darbuotojai Lietuvoje, bet ir visi mūsų šalies piliečiai, o taip ir JAV lietuviai prisidėję prie „Apollo“, „Voyager“, „Galileo“, „Cassini“ ir kitų NASA programų. Ši vėliava bus išskirtinis eksponatas mūsų muziejuje, kuris įkvėps jaunuosius lankytojus siekti aukštų tikslų visos žmonijos labui“, – teigia L. Šmigelskas.

Muziejuje planuojama įrengti specialią parodą, kurioje bus galima išvysti ir daugiau detalių apie ekspediciją „Ispiration4“.

Startą stebės gyvai

Misijos starto nekantriai laukia daugelis technologijų lyderių visame pasaulyje, įskaitant ir Elon Musk. Raketos paleidimą Kenedžio kosminių skrydžių centre gyvai stebėsiantis „Shift4 Payments Lithuania“ vadovas Tadas Vizgirda sako, jaudulys gniaužia kvapą vien pagalvojus.

„Lietuvoje dirbame daugiau nei 200 žmonių komanda, visi daugiau ar mažiau pažįstame Jared, jis aktyviai vadovauja „Shift4 Payments“ kompanijos veiklai, reguliariai lanko mūsų biurą Vilniuje. Tad į šią ekspediciją žiūrime, kaip į neįtikėtiną savo kolegos pasiekimą. Labai palaikome ir sergame už visokeriopą įgulos sėkmę“, – sako T. Vizgirda.

Pasak jo, kolegos Vilniuje kartu stebės misijos startą: „Visi mūsų kompanijos biurai JAV, Kanadoje ir Vilniuje gyvai stebės raketos paleidimą. Savo biure Vilniuje įrengsime erdvę su užkandžiais ir ekranais, o kolegos starto lauks pasipuošę oficialia „Inspiration4“ atributika“.

J. Isaacman įkurtos įmonės padalinys „Shift4 Payments Lithuania“ Vilniuje veikia nuo 2017 m. Per ketverius metus nuo vos kelių darbuotojų išaugo iki daugiau nei 200 specialistų komandos. Augti nenustoja ir toliau, šiuo metu įmonė Vilniuje ieško dar bent kelių dešimčių IT ir klientų aptarnavimo specialistų.

Visą civilių įgulos pasiruošimo procesą, kuris užtruko daugiau nei pusę metų, stebėjo ir „Time“ bei „Netflix“ kūrybinės grupės. Specialios dokumentikos serijos apie misiją „Countdown: Inspiration4 Mission To Space“ rugsėjo 6, 13 ir 15 dienomis pasirodys „Netflix“ prenumeratoriams.

Stebuklais tikinti įgula

Pagrindinis misijos „Inspiration4“ tikslas – surinkti reikšmingą finansinę paramą, daugiau nei 200 mln. dolerių, „St. Jude“ vaikų vėžio tyrimų ligoninei bei jos gydymo programoms. Skrydžiu taip pat siekiama demokratizuoti keliones į kosmosą ir parodyti, kad jei šie žmonės gali – tai tokia svajone yra pasiekiama ir kiekvienam iš mūsų.

Pagrindinis misijos idėjos autorius – „Shift4“ įkūrėjas ir vadovas J. Isaacman asmeniškai finansavo visas keturias laisvas vietas erdvėlaivyje ir nusprendė jas skirtingais būdais padovanoti kitiems civiliams.

Viena vieta atiteko „St. Jude“ vaikų vėžio tyrimų ligoninės gydytojo asistentei Hayley Arceneaux, kuri įguloje bus ir vyriausioji gydytoja. Iš Luizianos kilusiai merginai būnant 10 metų buvo diagnozuotas kaulų vėžys. Mergina pati buvo gydoma „St. Jude“ centre. Ligoninėje, kurioje jai pavyko įveikti sudėtingą ligą, moteris dirba iki šiol, su leukemija ir limfoma sergančiais pacientais. Būdama 29 metų, ji taps jauniausia amerikiete, pasiekusia orbitą.

Antroji vieta atiteko geologei ir mokslo komunikacijos specialistei – Sian Proctor. Ji bus misijos pilotė. S. Proctor yra geologijos profesorė „South Mountain Community“ koledže.

Trečioji kėdė buvo dedikuota duomenų inžinieriui ir JAV karinių oro pajėgų veteranui Christopher Sembroski, kuris dirbs misijos specialistu. Tiesa, skrydį laimėjo jo draugas, kuris buvo atrinktas kaip vienas iš daugelio paaukojusiųjų „St. Jude“ ligoninei. Tačiau savo laimėjimą bičiulis užleido Ch. Sembroski.

Ketvirtąją vietą misijoje užims įgulos ir erdvėlaivio vadas – J. Isaacman, bendrovės „Shift4“ įkūrėjas ir vadovas, kuris savo verslą pradėjo būdamas 16 metų. 2004 m., būdamas 21 metų, jis pradėjo lankyti skraidymo pamokas ir tapo pilotu.

Misijos nusileidimas planuojamas rugsėjo 18 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.