Nusileidimui mėnulyje planavo įrengti aikšteles, bet rado geresnį būdą

Po trejų metų žmonės turėtų sugrįžti į Mėnulį. Tai nebus pavienis skrydis, o daugelio misijų programa. Pagrindiniai nusileidimo moduliai bus bent keletą kartų masyvesni, nei analogiški „Apollo“ misijų aparatai. Jų nusileidimas kelia įvairių iššūkių, tarp kurių vienas svarbiausių – kaip išvengti Mėnulio dulkių regolito debesų.

Pasiūlytas alternatyvus metodas – užpurkšti nusileidimo aikštelę tiesiai iš besileidžiančio aparato.<br> 123rf nuotr.
Pasiūlytas alternatyvus metodas – užpurkšti nusileidimo aikštelę tiesiai iš besileidžiančio aparato.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2021, 3:31 PM

Raketos, užtikrinančios saugų ir švelnų nusileidimą palydovo paviršiuje, pakelia debesis dulkių ir smulkių akmenukų, kurie gali pažeisti aparatą, o nusileidimo vietoje gali susiformuoti krateris, iš kurio bus sudėtinga išlipti ir pakilti. Geriausias problemos sprendimas būtų pastatyti nusileidimo aikštelę – bet tam pirma reikėtų nusileisti Mėnulyje, be to, naudojant įprastas technologijas, viena aikštelė kainuotų apie 120 milijonų dolerių.

Dabar pasiūlytas alternatyvus metodas – užpurkšti nusileidimo aikštelę tiesiai iš besileidžiančio aparato. Technologija remiasi tuo pačiu raketos ugnies pliūpsniu, kuris ir pakelia dulkes. Į jį tinkamu metu įpurškus dalinai lydžios medžiagos, ši galėtų pasklisti paviršiuje, sukabinti dulkes ir suformuoti tvirtą pagrindą erdvėlaiviui nutūpti.

Kol kas technologijos vystymas koncentravosi į tinkamų medžiagų paieškas. Per tvirta medžiaga neišsilydys ir nukris ant Mėnulio paviršiaus kaip kulkos, o per minkšta išgaruos ir nenusės ant paviršiaus. Po ilgų bandymų tyrėjai apsistojo ties aliuminio oksidu. Šios medžiagos šratai galėtų pagaminti keleto metrų skersmens kietą pagrindą, kuris atauštų vos per porą minučių.

Nors toks pagrindas greičiausiai nebūtų ilgaamžis, jis būtų gana pigus, todėl nusileidimo aikštelę sau išpurkšti galėtų praktiškai kiekvienas besileidžiantis aparatas. Kartu tai leistų tyrinėti įvairias Mėnulio vietas, neapsiribojant tomis, kur jau paruošta infrastruktūra. NASA patvirtino technologiją tolesniam vystymui, tad artimiausiu metu turėtų prasidėti bandymai realistiškesnėmis sąlygomis.

Daugiau informacijos rasite NASA pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.