NASA skyrė 415 mln. dolerių trijų komercinių kosmoso stočių statymui

NASA ketvirtadienį patvirtino šimtų milijonų dolerių finansavimą trims privačioms bendrovėms, statysiančioms kosmines stotis, kaip tikimasi, ilgainiui pakeisiančias Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kuri turėtų būti baigta eksploatuoti šio dešimtmečio pabaigoje.

 „Blue Origin“ bendradarbiaus su bendrove „Sierra Space“ statydama stotį „Orbital Reef“, kurioje antroje šio dešimtmečio pusėje galės gyventi iki 10 žmonių.<br> „Blue Origin“ iliustr.
 „Blue Origin“ bendradarbiaus su bendrove „Sierra Space“ statydama stotį „Orbital Reef“, kurioje antroje šio dešimtmečio pusėje galės gyventi iki 10 žmonių.<br> „Blue Origin“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 4:21 PM

JAV magnato Jeffo Bezoso bendrovė „Blue Origin“, kosmoso paslaugų kompanija „Nanoracks“ ir gynybos sektoriaus rangovė „Northrop Grumman“ pasirašė sutartis dėl orbitinių stočių statymo. Šios sutartys atitinkamai yra 130 mln., 160 mln. ir 125,6 mln. dolerių (115 mln., 142 mln. ir 111 mln. eurų) vertės.

Ketvirtoji bendrovė „Axiom Space“ anksčiau sudarė su NASA 140 mln. dolerių (124 mln. eurų) vertės sutartį.

JAV kosmoso agentūra vis dažniau užsako iš privačių kompanijų įrangą, kurią kadaise gamindavo pati. Tokiu būdu agentūra siekia sumažinti išlaidas ir sutelkti dėmesį į savo ambicingus tikslus, įskaitant buveinių Mėnulyje steigimą ir pasirengimą pilotuojamai misijai į Marsą.

„Bendradarbiaujame su JAV bendrovėmis, kurdami kosmose erdves, kur žmonės galėtų lankytis, gyventi ir dirbti, kad NASA galėtų ir toliau tiesti kelią kosmose žmonijos labui ir kartu skatinti komercinę veiklą kosmose“, – pareiškime pabrėžė agentūros vadovas Billas Nelsonas.

„Šios sutartys padės užtikrinti, kad [žemojoje Žemės orbitoje] nuolat bus žmonių iš Jungtinių Valstijų, – pareiškė NASA komercinių skrydžių į kosmosą programos direktorius Philas McAlisteris. – Pertrauka būtų nepageidaujama.“

„Blue Origin“ bendradarbiaus su bendrove „Sierra Space“ statydama stotį „Orbital Reef“, kurioje antroje šio dešimtmečio pusėje galės gyventi iki 10 žmonių. Šis objektas apibūdinamas kaip „mišrios paskirties verslo kompleksas kosmose“, kur bus galima vykdyti mikrogravitacijos tyrimus ir gamybą.

„Nanoracks“ kosminė stotis, kurią ji statys kartu su kompanijomis „Voyager Space“ ir „Lockheed Martin“, vadinasi „Starlab“.

„Nanoracks“ savo stotį planuoja paleisti 2027 metais ir planuoja, kad joje veiks biologijos laboratorija, augalų laboratorija, gamtos mokslų ir medžiagų tyrimų laboratorija bei atvira zona eksperimentams.

„Northrop Grumman“, jau sukūrusi kosminį laivą „Cygnus“, kuriuo į TKS gabenami kroviniai, planuoja statyti savo stotį modulis po modulio, kur, be kita ko, bus mokslo, turizmo ir pramoninių eksperimentų zonos.

Nė viena iš minėtų bendrovių viešai neskelbia, kiek iš viso galėtų atsieiti kosminių stočių statymas.

Pasak Ph. McAlisterio, NASA finansinis indėlis į projektus neviršys 40 procentų.

„Suma, kurią NASA šiandien investavo į šios programos pradžią, yra maža, palyginti su lėšomis, kurių prireiks“, – nurodė vienas iš „Blue Origin“ vadovų Brentas Sherwoodas.

Praėjo jau 21 metai nuo tada, kai pirmieji ilgalaikiai gyventojai atvyko į TKS – tarptautinio bendradarbiavimo, ypač tarp JAV ir Rusijos, simbolį.

Šiuo metu manoma, kad stotį yra saugu eksploatuoti iki 2028 metų, o naujasis NASA vadovas B. Nelsonas sako besitikįs, jog eksploataciją pavyks pratęsti iki 2030-ųjų. NASA nori, kad iki to laiko komercinis sektorius imtųsi iniciatyvos ir pakeistų TKS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.