Paskelbė, koks likimas laukia Tarptautinės kosminės stoties Rėšis į Ramųjį vandenyną

NASA ketina eksploatuoti Tarptautinę kosminę stotį iki 2030 m. pabaigos – o vėliau ji bus nuleista į atokią Ramiojo vandenyno dalį, žinomą kaip „Point Nemo“, teigiama naujai paskelbtuose planuose.

 NASA ketina eksploatuoti Tarptautinę kosminę stotį iki 2030 m. pabaigos – o vėliau ji bus nuleista į atokią Ramiojo vandenyno dalį, žinomą kaip „Point Nemo“.<br> NASA nuotr.
 NASA ketina eksploatuoti Tarptautinę kosminę stotį iki 2030 m. pabaigos – o vėliau ji bus nuleista į atokią Ramiojo vandenyno dalį, žinomą kaip „Point Nemo“.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 9:53 AM

2000 m. į orbitą iškelta iškelta kosminė laboratorija skrieja daugmaž 420 km (227 jūrmylių) aukštyje virš Žemės, o joje yra pabuvoję daugiau nei 200 astronautų iš 19 skirtingų šalių – tai yra nuolatinė žmonių buveinė kosmose. NASA teigia, kad TKS, kaip bendradarbiavimo ir mokslinių tyrimų vietą, pakeis komercinės kosminės platformos.

„Privatus sektorius, padedant NASA, yra techniškai ir finansiškai pajėgus sukurti ir eksploatuoti komercinius objektus žemojoje Žemės orbitoje. Tikimės, kad galėsime pasidalyti su privačiuoju sektoriumi išmoktomis pamokomis ir veiklos patirtimi, kad padėtume jam kurti saugius, patikimus ir ekonomiškai efektyvius kosminius objektus“, – pranešime teigia NASA būstinės komercinės kosmoso srities direktorius Philas McAlisteris.

„Ataskaitoje, kurią pateikėme Kongresui, aprašytas mūsų išsamus planas, kaip užtikrinti sklandų perėjimą prie komercinių objektų po to, kai 2030 m. bus nustota naudoti Tarptautinė kosminė stotis“, – sako jis.

Kosminės kapinės

NASA Tarptautinės kosminės stoties tranzito ataskaitoje teigiama, kad pagal planą TKS turėtų kontroliuojamai nukristi į Žemę Ramiojo vandenyno negyvenamoje teritorijoje, dar žinomoje „Point Nemo“ pavadinimu. Ataskaitoje teigiama, kad biudžeto sąmatoje daroma prielaida, jog TKS bus nuleista iš orbitos 2031 m. sausį.

Pavadintas pagal Juleso Verne'o romano „Dvidešimt tūkstančių mylių po vandeniu“ povandeninio laivo kapitoną, „Point Nemo“ yra labiausiai nuo sausumos nutolęs vandenyno taškas, kuris yra tapęs kapinėmis daugeliui kitų erdvėlaivių.

Ši vietovė yra maždaug už 4800 kilometrų nuo rytinės Naujosios Zelandijos pakrantės ir už 3200 kilometrų į šiaurę nuo Antarktidos – ir apskaičiuota, kad nuo 1971 m. kosminės valstybės (tokios kaip JAV, Rusija, Japonija ir Europos šalys) čia nuskandino daugiau kaip 263 kosmines šiukšles.

Ataskaitoje teigiama, kad TKS atliks manevrus, kurie užtikrins „saugų patekimą į atmosferą“.

Trečiasis dešimtmetis

Tačiau artimiausius aštuonerius metus TKS bus aktyviai naudojama. NASA teigia, kad ateinančio dešimtmečio tikslai apima TKS naudojimą kaip „analogą kelionės į Marsą misijai“, teigiama ataskaitoje.

„Tarptautinė kosminė stotis įžengia į trečiąjį ir produktyviausią dešimtmetį kaip novatoriška mokslinė platforma mikrogravitacijos sąlygomis“, – pranešime sako NASA būstinės Tarptautinės kosminės stoties direktorė Robyn Gatens.

„Šis trečiasis dešimtmetis – tai rezultatų dešimtmetis, grindžiamas sėkminga visapasauline partneryste, kurios tikslas – patikrinti technologijas, kad būtų galima paremti tolimojo kosmoso tyrinėjimus, toliau teikti žmonijai medicininę ir aplinkosauginę naudą ir padėti pagrindus komercinei ateičiai žemojoje Žemės orbitoje“.

Ji taip pat teigia, kad NASA tikisi, jog iki 2030 m. iš kosminės stoties pasaulis gaus daug naudos, kartu planuojant perėjimą prie komercinių kosminių skrydžių, kurie bus vykdomi vėliau.

Pirmi kartai

Kosminėje stotyje įvyko daug mokslinių „pirmų kartų“. 2014 metais pirmą kartą 3D spausdintuvu TKS buvo atspausdintas pirmasis daiktas. 2016 m. NASA astronautė Kate Rubins pirmą kartą kosmose nuskaitė DNR seką, o 2018 m. NASA šaltojo atomo laboratorijoje, esančioje stotyje, kosmose buvo sukurta penktoji materijos būsena, vadinama Bose-Einsteino kondensatu.

Astronautai išmoko kosmose auginti salotas ir lapinius žalumynus. Pirmąsias kosmose užaugintas salotas astronautai paragavo dar 2015 m, o dabar jie čia augina net ridikėlius ir čili pipirus. Visa tai galėtų būti panaudota tam, kad vieną dieną astronautai galėtų patys auginti maisto, misijų tolimajame kosmose metu.

Kinija, kurios astronautai jau seniai negali naudotis TKS, pernai paleido pirmąjį savo planuojamos kosminės stoties modulį. Nors Kinijos kosminė stotis nėra tokia didelė kaip TKS, tikimasi, kad ji pradės veikti iki šių metų pabaigos.

Rusija yra sakiusi, kad 2025 m. pasitrauks iš TKS projekto ir planuoja statyti savo kosminę stotį, kuri galėtų būti paleista 2030 m.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.