Iš TKS į Žemę grįžta JAV astronautas ir du Rusijos kosmonautai

Į Žemę Į Žemę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) trečiadienį grįžta JAV astronautas ir du rusų kosmonautai – tai bus pirmasis toks nusileidimas nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios, grąžinusio Maskvos ir Vakarų šalių santykius į Šaltojo karo lygį.iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) trečiadienį grįžta JAV astronautas ir du rusų kosmonautai – tai bus pirmasis toks nusileidimas nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios, grąžinusio Maskvos ir Vakarų šalių santykius į Šaltojo karo lygį.

 Į Žemę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) trečiadienį grįžta JAV astronautas ir du rusų kosmonautai – tai bus pirmasis toks nusileidimas nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios, grąžinusio Maskvos ir Vakarų šalių santykius į Šaltojo karo lygį.<br> 123rf iliustr.
 Į Žemę iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) trečiadienį grįžta JAV astronautas ir du rusų kosmonautai – tai bus pirmasis toks nusileidimas nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios, grąžinusio Maskvos ir Vakarų šalių santykius į Šaltojo karo lygį.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 3:14 PM

Amerikietis Markas Vande Hei ir rusas Piotras Dubrovas TKS išbuvo rekordiškai ilgai – 355 dienas.

Trečiasis grįžtančios įgulos narys yra Antonas Škaplerovas, užbaigiantis standartinę pusmečio trukmės misiją.

Jie turi nusileisti Kazachstano stepėje 14 val. 28 min. Lietuvos laiku.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ trečiadienį patvirtino, kad trijų įgulos narių kelionė namo iš TKS prasidėjo atsiskyrimu nuo stoties 10 val. 21 min. Lietuvos laiku.

M.Vande Hei ir P.Dubrovas kartu išskrido į TKS iš Baikonuro praėjusių metų balandį. P.Dubrovui šiuo metu priklauso ilgiausios rusų misijos TKS rekordas.

Pirmoji atranka metų trukmės TKS misijai, kuriose dalyvavo NASA astronautai ir „Roskosmos“ kosmonautai, įvyko 2012 metais.

Tuomet Maskvos ir Vašingtono santykiai buvo daug geresni. Dvišaliai ryšiai smarkiai pašlijo 2014 metais, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir pradėjo remti separatistus Rytų Ukrainoje.

Kosmosas buvo viena iš nedaugelio Maskvos ir Vakarų bendradarbiavimo sričių, nepaliestų tų įvykių.

Prognozuojama, kad Tarptautinė kosminė stotis – JAV, Kanados, Japonijos, Europos kosmoso agentūros ir Rusijos bendras projektas – ateinantį dešimtmetį nebebus eksploatuojama.

Praėjusį mėnesį „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas – entuziastingas karo Ukrainoje, Maskvos vadinamo „specialiąja karine operacija“, rėmėjas – užsiminė, kad dėl Vakarų sankcijų Rusijai iškilo grėsmė orbitinei laboratorijai.

„Jei užblokuosite bendradarbiavimą su mumis, kas išgelbės TKS nuo nekontroliuojamo išėjimo iš orbitos ir nukritimo JAV ar Europos teritorijoje?“ – vasarį „Twitter“ tinkle parašė „Roskosmos“ vadovas, atkreipdamas dėmesį, kad stotis beveik neskraido virš Rusijos teritorijos.

D. Rogozinas minėtame socialiniame tinkle taip pat susikivirčijo su karjerą užbaigusiu astronautu Scottu Kelly, aštriai kritikuojančiu Kremliaus invaziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.