Spėjama, kad iškilmingai paleistas Rusijos šnipinėjimo palydovas po mažiau nei mėnesio sudegė atmosferoje

Optinės žvalgybos palydovas „Kosmos-2555“, 2022 m. balandžio 29 d. su fanfaromis paleistas iš Plesecko kosmodromo, tam panaudojant naują lengvąją raketą nešėją „Angara 1.2“, „papuoštą“ rusišku simboliu Z, šią savaitę greičiausiai sudegė Žemės atmosferoje.

  „Kosmos-2555“ 2022 m. balandžio 29 d. su fanfaromis buvo paleistas iš Plesecko kosmodromo, tam panaudojant naują lengvąją raketą nešėją „Angara 1.2“, „papuoštą“ rusišku simboliu Z.
  „Kosmos-2555“ 2022 m. balandžio 29 d. su fanfaromis buvo paleistas iš Plesecko kosmodromo, tam panaudojant naują lengvąją raketą nešėją „Angara 1.2“, „papuoštą“ rusišku simboliu Z.
Palydovo aukščio grafikas.<br> „Avia Pro“ iliustr.
Palydovo aukščio grafikas.<br> „Avia Pro“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 12:33 PM, atnaujinta May 20, 2022, 3:12 PM

Rusija, kaip įprasta, pranešė apie sėkmingą palydovo paleidimą. Rusijos Federacijos gynybos ministerija teigė, kad palaikė ryšį su „Cosmos-2555“, ir kad jo telemetrijos ir borto sistemos veikė normaliai, o palydovas buvo iškeltas į tikslinę orbitą.

Bet kaip pavyko išsiaiškinti „Avia.pro“ žurnalistams, į Žemės orbitą iškeltas kosminis aparatas nekoregavo savo aukščio, todėl pirmadienį jis jau sparčiai artėjo prie Žemės ir dabar jau turėtų būti sudegęs atmosferos sluoksniuose. Pateiktame paveikslėlyje galima pamatyti orbitos aukščio kitimo grafiką – per mėnesį nuo savo paties išvedimo į orbitą aparatas neatliko nė vieno manevro, kuris leistų pakilti į aukštesnę orbitą – o tai sukėlė nemažai klausimų ir ginčų.

Manevrų nebuvimas dar gali reikšti ir tai, kad tai nebuvo tikras palydovas, o tiesiog masės modelis, naudojamas naujos raketos nešėjos bandymuose.

Tačiau labiausiai tikėtina, kad Rusijos kosmoso agentūrai vėl nepavyko ir ji prarado palydovą.

Šiuo metu jokių oficialių komentarų dėl palydovo „Kosmos-2555“ nėra.

Parengta pagal „Mezha“ ir „Avia Pro“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.