Rusija be Vokietijos leidimo planuoja atnaujinti kosminio teleskopo darbą

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ teigia, kad vėl atnaujins teleskopo, kurį Vokietija dezaktyvavo dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, veikimą. Tačiau žinomas pačių rusų ekspertas perspėja, kad tai prietaisui gali būti pavojinga.

 Rentgeno spindulių teleskopas, pavadintas „eROSITA“, veikia kartu su rusišku prietaisu ART-XC ir tyrinėja tolimas galaktikas – tai buvo bendra Vokietijos ir Rusijos misija, kol Vokietija neįšaldė bendradarbiavimo, dėl Rusijos invazijos Ukrainoje.<br> P. Friedrich / MPE nuotr.
 Rentgeno spindulių teleskopas, pavadintas „eROSITA“, veikia kartu su rusišku prietaisu ART-XC ir tyrinėja tolimas galaktikas – tai buvo bendra Vokietijos ir Rusijos misija, kol Vokietija neįšaldė bendradarbiavimo, dėl Rusijos invazijos Ukrainoje.<br> P. Friedrich / MPE nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-07 08:11

Rusija bandys vienašališkai atnaujinti Vokietijos palydovinio teleskopo darbą – palydovo, kurį, protestuodamas prieš Maskvos karą Ukrainoje, Vokietijos Maxo Plancko institutas perjungė į „miego režimą“, šeštadienį transliuotame pranešime teigė Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ vadovas.

Rentgeno spindulių teleskopas, pavadintas „eROSITA“, veikia kartu su rusišku prietaisu ART-XC ir tyrinėja tolimas galaktikas – tai buvo bendra Vokietijos ir Rusijos misija, kol Vokietija neįšaldė bendradarbiavimo, dėl Rusijos invazijos Ukrainoje.

„Daviau nurodymus pradėti darbą, kad būtų atkurtas vokiškojo teleskopo veikimas „Spektr-RG“ kosminėje observatorijoje, kad jis veiktų kartu su rusiškuoju teleskopu, – interviu per televiziją sakė „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas. – Nepaisant Vokietijos reikalavimo išjungti vieną iš dviejų „Spektr-RG“ teleskopų, Rusijos specialistai primygtinai reikalauja tęsti jo darbą. Artimiausiu metu „Roskosmos“ priims atitinkamus sprendimus“.

„Jie – žmonės, priėmę sprendimą dezaktyvuoti teleskopą – neturi moralinės teisės stabdyti šių žmonijai naudingų tyrimų vien dėl to, kad jų profašistinės pažiūros yra artimos mūsų priešams“, – pridūrė D.Rogozinas, kuris yra lojalus V.Putinui ir aktyviai remia Maskvos karinius veiksmus.

Tačiau pats projekto „Spektr-RG“ mokslinis vadovas teigia, kad bandymai iš naujo paleisti teleskopą be Vokietijos bendradarbiavimo gali pakenkti pačiam prietaisui.

Pakartotinis paleidimas galėtų vykti tik gavus Vokietijos sutikimą – priešingu atveju teleskopui grėstų gedimas, sako rusų astrofizikas Rašidas Suniajevas.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ taip pat pacitavo jo žodžius, kad „vienašališki veiksmai šioje situacijoje tik didina nepasitikėjimą tarp žmonių“.

Kas yra „eROSITA“?

2019 m. liepos 13 d. „Roskosmos“ paleido teleskopą „eROSITA“ iš Rusijos Baikonūro kosmodromo Kazachstane. Duomenis jis pradėjo rinkti 2019 m. spalį.

Kosmine observatorija „Spektr-RG“, kurioje jis dislokuotas kartu su rusiškuoju teleskopu, be kita ko, siekiama aptikti ir juodąsias skyles.

Kol vasario 26 d. „eROSITA“ nebuvo perjungtas į miego režimą, Rusijos ir Vokietijos mokslininkai galėjo kartu vertinti abiejų prietaisų siunčiamus duomenis.

Iki tol, kol nebuvo išjungtas, „eROSITA“ buvo atlikęs keturis iš planuotų aštuonių tyrimų. Pirmųjų keturių duomenis mokslininkai vis dar vertina.

Parengta pagal „Deutsche Welle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.