Į Žemę atsigręžė didžiulė Saulės dėmė: gresia smarki geomagnetinė audra

Kosmoso orų stebėtojai atidžiai stebi per šią savaitę smarkiai padidėjusią tamsią ir nepastovią dėmę Saulėje.

Nuo sekmadienio iki pirmadienio Saulės dėmė „AR3038“ padidėjo daugiau nei dvigubai.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Nuo sekmadienio iki pirmadienio Saulės dėmė „AR3038“ padidėjo daugiau nei dvigubai.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2022, 4:10 PM

Pasak NASA heliofiziko C. Alexo Youngo, nuo sekmadienio iki pirmadienio Saulės dėmė „AR3038“ padidėjo daugiau nei dvigubai ir tapo kelis kartus platesnė už Žemės skersmenį, o per pastarąsias 48 valandas ji toliau plėtėsi.

Saulės dėmės – tai patamsėjusios, vėsesnės Saulės paviršiaus sritys, jų magnetiniai laukai nestabilūs. Dėl šių dėmių gali kilti reikšmingas plazmos ir jį lydinčio magnetinio lauko išskyrimas iš Saulės vainiko į saulės vėją. Šie žybsniai ir išsiveržimai kartais paveikia elektros ir radijo ryšio sistemas Žemėje.

Per pastarąją dieną milžiniška Saulės dėmė, nukreipta tiesiai į Žemę, paleido porą nedidelių C klasės Saulės žybsnių. Astronomas Tony Phillipsas svetainėje „Spaceweather.com“ praneša, kad „Saulės dėmė AR3038 turi „beta-gama“ magnetinį lauką, kuriame kaupiama energija M klasės (vidutinio stiprumo) Saulės žybsniams“.

Paprastai M klasės žybsniai nėra labai svarbūs, tačiau anksčiau šiais metais M klasės žybsnių aktyvumas sukėlė stiprią geomagnetinę audrą. Audra buvo tokia stipri, jog agentūra „SpaceX“ pranešė, kad dėl jos sudegė keli „Starlink“ palydovai.

Mūsų magnetosfera saugo Žemės paviršiuje esančią gyvybę nuo tokio pobūdžio radioaktyvių išsiveržimų. Tačiau šie žybsniai, o ypač galingesni X klasės žybsniai, vis tiek kelia pavojų Žemės ryšių sistemoms, astronautams kosmose ir net elektros tinklams.

Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos Kosminių orų prognozių centras prognozuoja, kad per artimiausias tris dienas M klasės žybsnių tikimybė siekia 25–30 proc., o X klasės žybsnių – 5–10 proc.

Maždaug kas dešimtmetį mūsų žvaigždė (Saulė) išgyvena reguliarius didelio dėmių ir žybsnių aktyvumo periodus – šis reiškinys vadinamas Saulės ciklu. Šiuo metu artėjame prie aktyvumo piko, kuris, kaip tikimasi, bus pasiektas maždaug šio dešimtemčio viduryje, tačiau, regis, viskas vyksta greičiau. Šiais metais jau įvyko keletas galingų X žybsnių, o gegužės mėnesį Saulės dėmių aktyvumas buvo daugiau nei dvigubai didesnis, nei prognozavo sinoptikai.

Per pastaruosius dešimtmečius dėl tokių žybsnių yra įvykę didelių elektros energijos tiekimo sutrikimų, o dabar pirmą kartą artėjame prie Saulės aktyvumo piko – reikėtų nepamiršti, kad orbitoje sklando tūkstančiai naujų palydovų.

Parengta pagal „CNET“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.