NASA Marse pagamino tiek deguonies, kiek pakaktų 100 minučių kvėpavimui

Nedidelio masto deguonies gamybos Marse eksperimento metu NASA pavyko pagaminti deguonies kiekį, kurio astronautui pakaktų maždaug 100 minučių kvėpavimui. Dabar eksperimento apimtis ketinama išplėsti, kad būtų galima aprūpinti deguonimi būsimas žmonių misijas Raudonojoje planetoje.

 Eksperimentas „Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment“ (MOXIE) yra nedidelis deguonies gamybos įrenginys, įmontuotas marsaeigyje „Perseverance“, kuris 2021 m. vasarį nusileido ant Marso paviršiaus.<br> NASA iliustr.
 Eksperimentas „Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment“ (MOXIE) yra nedidelis deguonies gamybos įrenginys, įmontuotas marsaeigyje „Perseverance“, kuris 2021 m. vasarį nusileido ant Marso paviršiaus.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 10:01 AM

Eksperimentas „Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment“ (MOXIE) yra nedidelis deguonies gamybos įrenginys, įmontuotas marsaeigyje „Perseverance“, kuris 2021 m. vasarį nusileido ant Marso paviršiaus.

Per visus metus, kiek marsaeigis praleido Marso planetoje, deguonies gamybos eksperimentas buvo vykdomas septynis kartus, ir per valandą MOXIE sugebėdavo patikimai pagaminti tiek deguonies, kiek maždaug pakaktų 15 minučių kvėpavimui. Iš buvo sukurta 50 g deguonies – kiekis, kurio vienam astronautui pakaktų maždaug 100 minučių kvėpavimui.

„Tai yra puikus rezultatas“, – sako Masačusetso technologijos instituto (JAV) Haystacko observatorijos darbuotojas Michaelas Hechtas, kuris yra vienas iš MOXIE eksperimento vadovų.

Mokslininkas teigia, kad MOXIE ir toliau gamino didelio grynumo deguonį – tiek dieną, tiek naktį, esant įvairioms ekstremalioms temperatūroms ir net kilus dulkių audrai.

Dabar NASA komanda siekia sukurti didesnę įrenginio versiją, kuri ne tik pagamintų pakankamai gyvybės palaikymo resurso Marso misijai, bet ir pakankamai deguonies, kad juo būtų galima aprūpinti į Žemę grįžtančią raketą.

MOXIE reikalingi siurbliai ir kompresoriai, kurie iš Marso atmosferos įsiurbia anglies dioksidą – o taip pat šildytuvai, galintys pakelti oro temperatūrą iki 800 °C.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.