Mokslininkai džiūgauja: misija pavyko, zondas tėškėsi į asteroidą

Po 10 mėnesių skrydžio kosmose NASA dvigubo asteroido nukreipimo bandymas (angl. Double Asteroid Redirection Test, DART) – pirmoji pasaulyje planetinės gynybos technologijos demonstracija – antradienio naktį sėkmingai pasiekė savo taikinį. Tai yra pirmasis agentūros bandymas kosmose nukreipti asteroidą.

 Misijos valdymo centras Johnso Hopkinso taikomosios fizikos laboratorijoje apie sėkmingą smūgį pranešė 2 val. 14 val. Lietuvos laiku.<br> NASA iliustr.
 Misijos valdymo centras Johnso Hopkinso taikomosios fizikos laboratorijoje apie sėkmingą smūgį pranešė 2 val. 14 val. Lietuvos laiku.<br> NASA iliustr.
 Asteroidas Dimorphosas prieš susidūrimą.<br> NASA nuotr.
 Asteroidas Dimorphosas prieš susidūrimą.<br> NASA nuotr.
 „DART“ iš arti užfiksuotas Dimorphoso paviršius, prieš pat susidūrimą.<br> NASA nuotr.
 „DART“ iš arti užfiksuotas Dimorphoso paviršius, prieš pat susidūrimą.<br> NASA nuotr.
 Paskutinė „DART“ perduota nuotrauka.
 Paskutinė „DART“ perduota nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 9:03 AM, atnaujinta Sep 27, 2022, 9:08 AM

Misijos valdymo centras Johnso Hopkinso taikomosios fizikos laboratorijoje apie sėkmingą smūgį pranešė 2 val. 14 val. Lietuvos laiku.

„DART“ smūgis į asteroidą Dimorphosą demonstruoja, kad tai yra veiksmingas būdas apsaugoti planetą nuo į Žemę nusitaikiusio asteroido ar kometos – jei tik toks ar tokia būtų aptikta.

„Iš esmės DART yra beprecedentė planetinės gynybos sėkmė, tačiau tai taip pat yra misija, atnešanti realią naudą visai žmonijai, – sakė NASA administratorius Billas Nelsonas. – NASA tyrinėja kosmosą ir mūsų gimtąją planetą, tačiau taip pat stengiamės ją apsaugoti, o šis tarptautinis bendradarbiavimas mokslinę fantastiką pavertė moksliniais faktais ir pademonstravo vieną iš būdų apsaugoti Žemę“.

DART buvo nutaikytas į asteroidą Dimorphosą – nedidelį vos 160 metrų skersmens kūną. Jis skrieja aplink didesnį, 780 metrų skersmens asteroidą Didymosą. Nė vienas iš šių asteroidų nekelia grėsmės Žemei.

Misija patvirtino, kad NASA gali sėkmingai naviguoti erdvėlaivį, kad šis specialiai susidurtų su asteroidu ir taip jį nukreiptų – šis metodas vadinamas kinetiniu smūgiu.

Tyrimo grupė dabar antžeminiais teleskopais stebės Dimorphosą – kad patvirtintų, jog „DART“ smūgis pakeitė asteroido orbitą aplink Didymosą. Mokslininkai tikisi, kad smūgis sutrumpino Dimorphoso orbitą maždaug 1 proc., t. y. maždaug 10 minučių. Tiksliai išmatuoti, kiek asteroidas buvo pakreiptas, yra vienas iš pagrindinių bandymo tikslų.

„Planetinė gynyba – tai visuotinai vienijančios pastangos, turinčios įtakos visiems Žemės gyventojams, – sakė NASA Mokslo misijų direktorato asocijuotasis administratorius Thomasas Zurbuchenas. – Dabar žinome, kad galime tiksliai nukreipti erdvėlaivį, galintį paveikti net mažą kosminį kūną. Užtenka tik šiek tiek pakeisti jo greitį, kad asteroido kelias stipriai pasikeistų“.

Vienintelis erdvėlaivio prietaisas – Didymoso žvalgybos ir asteroidų optinės navigacijos kamera („DRACO“) – kartu su sudėtinga valdymo, navigacijos ir kontrolės sistema, kuri veikė kartu su autonominės navigacijos realiuoju laiku algoritmais „SMART Nav“, leido „DART“ atpažinti ir atskirti du asteroidus, nukreipiant zondą į mažesnįjį kūną.

Šios sistemos nuskraidino 570 kilogramų dėžės formos erdvėlaivį paskutiniuosius 90 000 kilometrų prie Dimorphoso, kad zondas įsirėžtų į mažąjį asteroidą maždaug 22 530 kilometrų per valandą greičiu ir šiek tiek sulėtintų asteroido orbitinį greitį. Paskutinėse DRACO nuotraukose, gautose likus kelioms sekundėms iki smūgio, iš arti pasimato Dimorphoso paviršius.

Likus penkiolikai dienų iki smūgio, nuo zondo atsiskyrė „DART“ mažasis „CubeSat“ klasės palydovas – Italijos kosmoso agentūros sukurtas „Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids“ („LICIACube“). Jo tikslas buvo užfiksuoti „DART“ smūgio ir asteroido išmestos medžiagos debesies vaizdus. Kartu su „DRACO“ gautais vaizdais, „LICIACube“ vaizdai turi parodyti bendrą susidūrimo padarinių vaizdą, kuris padės mokslininkams geriau suprasti kinetinio smūgio efektyvumą. Kadangi „LICIACube“ didelės antenos neturi, jo užfiksuoti vaizdai vienas po kito į Žemę atkeliaus per kelias artimiausias savaites.

„Sėkmingas DART projektas reikšmingai papildo svarbiausių priemonių rinkinį, kurį privalome turėti, jei norime apsaugoti Žemę nuo pražūtingo asteroido smūgio, – sakė NASA planetinės gynybos pareigūnas Lindley Johnsonas. – Tai rodo, kad nebesame bejėgiai užkirsti kelią tokio pobūdžio stichinėms nelaimėms. Kartu su patobulintais pajėgumais, leidžiančiais greičiau surasti likusius pavojingus asteroidus per kitą mūsų Planetinės gynybos misiją – „Near-Earth Object (NEO) Surveyor“, „DART“ įpėdinis gali suteikti tai, ko mums reikia, kad išgelbėtume pasaulį“.

Kadangi asteroidų pora skrieja nuo Žemės nutolusi per 11 mln. km, komanda jų stebėjimui naudoja dešimtis visame pasaulyje ir kosmose dislokuotų teleskopų. Per ateinančias savaites jie išnagrinės susidūrimo pasekmes ir tiksliai išmatuos Dimorphoso orbitos pokyčius – kad nustatytų, kaip efektyviai „DART“ nukreipė asteroidą. Rezultatai padės patvirtinti ir patobulinti kompiuterinius modelius, labai svarbius prognozuojant šio metodo, kaip patikimo asteroidų nukreipimo metodo, veiksmingumą.

„Šiai pirmajai tokio pobūdžio misijai reikėjo neįtikėtino pasiruošimo ir tikslumo – ir komanda visais atžvilgiais pranoko lūkesčius, – sakė Johnso Hopkinso taikomosios fizikos laboratorijos direktorius Ralphas Semmelis. – Be to, kad technologijos demonstracija buvo išties įdomi, „DART“ pagrindu sukurtos priemonės vieną dieną gali būti panaudotos asteroidų judėjimo krypčiai pakeisti, kad būtų apsaugota mūsų planeta ir išsaugota tokia gyvybė Žemėje, kokią pažįstame“.

Maždaug po ketverių metų Europos kosmoso agentūros projektas „Hera“ atliks išsamius Dimorphoso ir Didymoso tyrimus, ypač daug dėmesio skirdamas „DART“ susidūrimo paliktam krateriui ir tiksliam Dimorphoso masės išmatavimui.

Sėkmingą misijos pabaigą švenčia ir „Google“. Jei norite pamatyti kaip – naršyklėje kompiuteryje į „Google“ paiešką įveskite „DART impact“.

Parengta pagal NASA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.