Mėnulyje ruošiasi įrengti 4G tinklą

„Nokia“ paskelbė, kad per būsimą kosminę misiją į Mėnulį nusiųs 4G interneto ryšį. Bendrovė teigia, kad ši technologija, tikimasi, atvers kelią naujiems Mėnulio atradimams ir sudarys galimybes žmonėms būti Mėnulyje ir už jo ribų.

 „Nokia“ paskelbė, kad per būsimą kosminę misiją į Mėnulį nusiųs 4G interneto ryšį.<br> „Nokia“ iliustr.
 „Nokia“ paskelbė, kad per būsimą kosminę misiją į Mėnulį nusiųs 4G interneto ryšį.<br> „Nokia“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-01 09:29

Tikimasi, kad sistema bus įdiegta per būsimą „Intuitive Machines“ misiją „IM-2“, kurią šiuo metu planuojama lapkritį paleisti raketa „SpaceX Falcon 9“.

„Intuitive Machines“ Mėnulio nusileidimo modulis „Nova-C“ nugabens ryšio sistemą (ir kitą naudingąjį krovinį) į mūsų palydovą, o „Nokia“ 4G ryšio sistema pasieks galutinę paskirties vietą Shackletono krateryje, esančiame pietiniame Mėnulio regione, praneša CNBC.

Bendrovė „Nokia“, bendradarbiaudama su bendrovėmis „Lunar Outpost“ ir „Intuitive Machines“, sukūrė 4G technologiją, kuri atlaiko atšiaurias kosmoso sąlygas. Technologijos demonstracija gali sudaryti prielaidas ją naudoti būsimų „Artemis“ misijų į Mėnulį su įgula metu.

Šiuo metu NASA planuoja 2025 m. Mėnulio paviršiuje išlaipinti du astronautus, kurie pirmą kartą nuo 1972 m. misijos „Apollo 17“ vaikščios Mėnulyje.

Apie šį projektą „Nokia“ paskelbė 2020 m., kai ją atrinko NASA, o bendrovės „Bell Labs“ laboratorijai buvo skirta 14,1 mln. dolerių projektui finansuoti.

Tinklaraščio įraše „Nokia“ teigia, kad iš pradžių išbandys nusileidimo modulio trumpojo ir ilgojo nuotolio ryšio galimybes nuo kelių šimtų metrų iki dviejų-trijų kilometrų atstumu. Šis tinklas ateityje bus labai svarbus „bet kokiam ilgalaikiam žmonių buvimui Mėnulyje ir Marse“.

„Mums tapo akivaizdu, kad bet kokiam ilgalaikiam žmonių buvimui Mėnulyje ir Marse ryšys ir komunikacijos bus labai svarbūs“, – skelbia „Nokia Bell Labs“ tyrimų laboratorijos „Bell Labs Solutions Research“ prezidentas Thierry Kleinas. Jis nurodo, kad astronautams bus būtina turėti tokią pačią prieigą prie technologijų, kaip ir Žemėje, kad jie galėtų naudotis taikomosiomis programomis ir vykdyti veiklas kosmose.

Idealiu atveju būsimų misijų metu astronautai naudosis 4G internetu, kad pagerintų „balso ir vaizdo ryšio galimybes, keistųsi telemetriniais ir biometriniais duomenimis, naudotųsi jutiklių programomis arba valdytų robotus“.

Įmonė tikisi, kad technologija padės vykdyti tolesnius tyrimus ir eksperimentus Mėnulyje ieškant ledo, iš kurio astronautai galėtų gauti deguonies kvėpavimui, geriamojo vandens ir raketinio kuro. Nors Mėnulio paviršius yra sausas, tačiau ligšioliniai tyrimai signalizuoja apie ledo likučius, glūdinčius kai kuriuose Mėnulio krateriuose.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Th.Kleinas teigė, kad „Nokia“ ir „Bell Labs“ tikisi ateinančiais metais įdiegti šią technologiją kosmose. Jis sakė, kad 4G tinklas „turės didelę įtaką būsimoms įgulos misijoms į Mėnulį bei už jo ribų ir patvirtins, kad korinio ryšio technologijos gali būti pritaikytos svarbiausiems kosmoso ryšių poreikiams“.

„Užuot išradinėję dviratį ir kūrę patentuotą tinklą kosmose, mes naudojame tą pačią technologiją, kuri ekonomiškai efektyviai sujungia milijardus įrenginių Žemėje“, sakė jis.

Parengta pagal „Gizmodo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.