Aptiko ankstyviausią žinomą juodąją skylę Visatoje – ir ji milžiniška

Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) pastebėjo ankstyviausią žinomą juodąją skylę Visatoje – kuri gali papasakoti apie supermasyvių juodųjų skylių, susiformavusių daug vėliau, kilmę.

 Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) pastebėjo ankstyviausią žinomą juodąją skylę Visatoje, kuri gali papasakoti apie supermasyvių juodųjų skylių, susiformavusių daug vėliau, kilmę (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf iliustr.
 Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) pastebėjo ankstyviausią žinomą juodąją skylę Visatoje, kuri gali papasakoti apie supermasyvių juodųjų skylių, susiformavusių daug vėliau, kilmę (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-07 09:54

Daugelio galaktikų centre yra supermasyvių juodųjų skylių – tačiau tiksliai neaišku, kaip jos tapo tokiomis didelėmis. Viena iš versijų – jos susidarė iš mažų juodųjų skylių, atsiradusių dėl ankstyvųjų žvaigždžių kolapso, kurios laikui bėgant susijungė tarpusavyje. Kita prielaida – jos susidarė dėl to, kad didžiulis dujų kiekis ankstyvojoje Visatoje tiesiogiai susispaudė į juodąją skylę, o žvaigždės čia niekada ir nebuvo.

Dabar Rebecca Larson iš Teksaso universiteto (JAV) ir jos kolegos identifikavo ankstyviausią juodosios skylės pavyzdį – ir remdamiesi atstumu nuo Žemės nustatė, kad ji atsirado praėjus vos 570 mln. metų nuo Visatos pradžios. Jos masė yra 10 milijonų kartų didesnė už Saulės masę, todėl pagal kosminius standartus tai yra vidutinio dydžio juodoji skylė.

„Tai tikrai svarbi neištirta juodųjų skylių formavimosi ir augimo ankstyvojoje Visatoje teritorija, – sako D.Larson. – Mes žinome, kur turime patekti, bet nežinome, kaip tai padaryti, todėl dabar pirmą kartą pradedame iš tikrųjų užpildyti spragas ir susidaryti geresnį vaizdą, kaip šie dalykai susiformavo“.

Kad identifikuotų juodąją skylę, mokslininkė ir jos komanda nukreipė JWST į galaktiką, kurią Hubble'o kosminis teleskopas anksčiau nustatė kaip ryškiausią žinomą galaktiką šioje ankstyvojoje Visatos dalyje. Tačiau Hubble'o teleskopu nepavyko nustatyti, kas yra jos viduje.

Pasitelkus dvi kameras ir du spektroskopus, JWST pavyko nustatyti skirtingus galaktikos šviesos signalo komponentus, kurie tam tikruose taškuose pasiekia aukščiausią tašką, priklausomai nuo elementų, kurie juos sukuria.

„Viename iš jų buvo smailė, bet po ja buvo dar labai stora, plati smailė, ir aš pagalvojau: tai atrodo keista. To anksčiau nesu mačiusi, kas tai? Ir pasirodo, kad tai – iš centre esančios juodosios skylės“, – pasakoja R.Larson.

Nors turime tik šį vienintelį juodosios skylės pavyzdį iš tokios ankstyvos Visatos, jos masė, panašu, rodo, kad ji neišsivystė iš žvaigždinės masės juodosios skylės, sako Jamesas Mullaney iš Šefildo universiteto (Jungtinė Karalystė).

„Tai pradeda paneigti tokias žvaigždinės masės juodąsias skyles kaip gyvybingus šaltinius, nebent labai ankstyvojoje Visatoje šios juodosios skylės labai sparčiai augo“ , – teigia jis.

Tyrimas paskelbtas išankstinių publikacijų serveryje „arXiv“.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.