Veneros aplinka gali būti palankesnė gyvybei, nei manyta iki šiol

Veneros paviršius, kaip gerai žinoma, tikrai netinkamas gyvybei, bent jau žemiškai: daugiau nei 400 laipsnių temperatūroje žūtų net ir tvirčiausi ekstremofilai. Tačiau keliasdešimties kilometrų aukštyje, debesyse, temperatūra ir slėgis yra labai panašūs į Žemės paviršiaus sąlygas. Tiek panašūs, kad kartais ši vieta pavadinama „panašiausia į Žemę Saulės sistemoje“.

 Veneros aplinka gali būti palankesnė gyvybei, nei manyta iki šiol (dirbtiniu intelektu sukurta iliustracija).<br> 123rf iliustr.
 Veneros aplinka gali būti palankesnė gyvybei, nei manyta iki šiol (dirbtiniu intelektu sukurta iliustracija).<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-26 15:08

Visgi yra ir esminis skirtumas: Veneros debesis sudaro daugiausiai sieros rūgštis. Ėdrus junginys tikrai gali suardyti įvairias ląsteles ar molekules, tad kyla klausimas, ar tikrai verta skirti dėmesio Veneros debesims, kaip potencialiai gyvybės zonai?

Naujame tyrime laboratoriniais bandymais parodyta, kad aplinka gali būti palankesnė gyvybei, nei įprastai manoma: DNR ir RNR sudarančios nukleobazės tokiomis sąlygomis išgyvena labai gerai.

Tyrimo autoriai paėmė penkių Žemės gyvybės naudojamų nukleobazių – adenino, citozino, guanino, timino bei uracilo – taip pat giminingų junginių diaminopurino, purino ir pirimidino mėginius ir patalpino juos koncentruotos sieros rūgšties pilnuose mėgintuvėliuose. Tada išnagrinėjo bandinių spektrą ultravioletiniame ruože ir gaunamą branduolių magnetiniu rezonansu, 15–20 minučių po bandinio paruošimo bei praėjus parai.

 

Abu kartus gauti spektrai buvo labai panašūs – tai rodo, kad molekulės liko stabilios ir praktiškai nesuiro. Šis atradimas prisideda prie pastaruoju metu padarytų keleto kitų, kuriais parodyta, jog sieros rūgštis gali veikti kaip geras tirpalas, leidžiantis vykti įvairiausioms cheminėms reakcijoms. Taigi, Veneros debesyse galime tikėtis rasti įvairių įdomių molekulių, o tarp jų gali pasitaikyti ir nukleobazių.

Ar tai reiškia, kad ten gali susiformuoti gyvybė ar, juo labiau, ar gyvybės ten jau dabar esama, atsakyti dar gerokai per anksti – bet verta užsiimti tolesniais tyrimais.

Tyrimo rezultatai publikuojami PNAS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.